Radio 2

Zware brand bij scholen in De Panne, maar lessen gaan door

In De Panne zullen de lessen morgen normaal kunnen doorgaan in het atheneum en in het centrum voor volwassenonderwijs aan de Elisabethlaan, na de zware brand in de nacht van zaterdag op zondag. Dat komt omdat de brand zich voordeed in een stuk net naast waar de lessen plaatsvinden. Dat gebouw staat al een hele tijd leeg en zou binnenkort gesloopt worden. 

De brand ontstond zaterdag rond elf uur 's avonds. Er kwamen meer dan 50 brandweermannen van verschillende korpsen ter plaatse om de brand te bestrijden. Ook vandaag werd er nog geblust. 

Lessen gaan normaal door

De brand deed zich voor in de Sint-Elisabethlaan onmiddellijk naast het atheneum Calmeyn en het centrum voor volwassenonderwijs CVO Cervo-Go. De brandweer kon die gebouwen vrijwaren, dus gaan de lessen straks gewoon door, zegt burgemeester Bram Degrieck: "De nodige maatregelen worden genomen, we zullen samen met de school bekijken hoe we de site zelf wat kunnen beveiligen, maar het schoolgebouw werd niet meer gebruikt, en de ruime perimeter van het gebouw zullen we afsluiten voor het publiek zodanig dat het ook voor de leerlingen uiteraard in alle veiligheid kan gebeuren."

Rijke geschiedenis

Het gebouw, 'Repos St-Elisabeth', heeft een rijke geschiedenis. Het werd opgericht in 1911. Het was onder meer een rusthuis en sanatorium voor  jonge vrouwen en meisjes. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het een medische inrichting voor militairen en een opvangplaats voor bejaarden. In de Tweede Wereldoorlog namen eerst de Duitse bezetters en dan de geallieerde bevrijders er hun intrek, waarna het terug een vakantiekolonie werd. In 1957 werd het gebouw onderdeel van het KTA De Panne, waar het internaat, de hotelschool en de kappersschool een onderkomen vonden. Binnenkort zou het gewoon worden gesloopt en zou de vrijgekomen ruimte gebruikt kunnen worden voor recreatie van de leerlingen van de twee scholen op de campus. Bouwplannen waren er niet. 

Oorzaak nog niet bekend

Hoe de brand is ontstaan is nog niet duidelijk. De elektriciteit was al een hele tijd afgesloten. Het parket weet nog niet of het een branddeskundige zal aanstellen, want het is nog niet veilig om het gebouw te betreden. 

Meest gelezen