Videospeler inladen...

Ierland kent hoogste piek tot nu toe: 1 op de 5 test positief, van wie 1 op de 4 met Britse variant

In Ierland is het aantal coronabesmettingen de afgelopen weken exponentieel toegenomen. 1 op de 5 mensen die zich de voorbije week lieten testen kreeg een positief resultaat. 1 op de 4 besmettingen zijn met de nieuwe, meer besmettelijke Britse variant van het virus. Ierland versoepelde zijn regels voor Kerstmis, maar zit intussen opnieuw in een strenge lockdown.

Op een aantal weken tijd is Ierland van een van de beste leerlingen in Europa een van de slechtste geworden. Op 29 december registreerde het land nog 1.546 besmettingen op een dag, gisteren waren dat er 4.842. Dat is een verviervoudiging op minder dan twee weken tijd. 

Het land heeft een positiviteitsratio van bijna 22 procent. Dat wil zeggen dat meer dan 1 op de 5 mensen die zich laten testen ook effectief besmet blijken te zijn met het virus. 1 op de 4 blijkt besmet met de Britse variant van het virus.

Ook het reproductiegetal baart zorgen. Dat zou volgens de professor Philip Nolan van het National Public Health Emergency Team, het adviesorgaan van de Ierse overheid,  dit weekend tussen 2,4 en 3 kunnen schommelen. Dat betekent dat elke Ier die besmet raakt op zijn beurt gemiddeld meer dan 2 mensen besmet.

Bekijk hieronder de video over de exponentiële groei van coronabesmettingen in Ierland en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

"Toenemende druk"

De vrees is dat de piek in besmettingen zich de komende weken zal vertalen in meer ziekenhuisopnames en doden. Op 9 januari lagen er 1.421 mensen in het ziekenhuis, 125 van hen op intensieve zorg. Volgens Paul Reid, de directeur van van het nationale Ierse gezondheidssysteem (HSE), staat de Ierse gezondheidszorg onder "toenemende druk".

Professor Nolan hoopt het tij nog te kunnen doen keren. "Wat we nu doen, en wat we de komende weken doen, zal de loop van sommige mensenlevens bepalen, en de impact op ons gezondheidssysteem", schrijft hij op Twitter.

Versoepelingen met Kerst

Een van de mogelijke verklaringen voor de exponentiële stijging van het aantal coronabesmettingen vormen de versoepelingen die Ierland invoerde tijdens de feestdagen.De Ierse premier Micheál Marin stond een "betekenisvolle Kerstmis" toe.  Ieren mochten met drie huishoudens binnenshuis samenkomen om Kerstmis te vieren. 

Ook het feit dat een vierde van de Ierse coronapatiënten besmet is met de meer besmettelijke Britse variant is een mogelijke verklaring voor de stijgende cijfers.

Begin januari moest Ierland noodgedwongen overgaan tot de strengst mogelijke coronamaatregelen. Scholen en niet-essentiële winkels moesten sluiten. Ieren mogen niet langer binnenshuis samenkomen met andere gezinnen en moeten binnen een straal van 5 kilometer van hun huis blijven, behalve voor essentiële verplaatsingen.

Bekijk hieronder ook het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen