IT'er maakt eigen vaccinatiebarometer: "Ik denk dat heel veel mensen snakken naar die informatie"

Een Vlaamse IT'er heeft het initiatief op zich genomen om zelf een vaccinatiebarometer te ontwikkelen. Het dashboard geeft een overzicht van hoeveel vaccins al geleverd zijn en hoeveel er al toegediend zijn. Daarnaast kan men per fabrikant zien hoeveel vaccins er al besteld en geleverd zijn. "Het stuitte me tegen de borst dat er geen transparante informatie is omtrent de vaccinaties", klinkt het bij Joris Vaesen. 

Het allereerste coronavaccin van Pfizer/BioNTech in ons land werd op 28 december geplaatst bij Jos Hermans (96) van het woonzorgcentrum Sint-Pieters in Puurs. In de laatste paar dagen van 2020 volgden, naast zijn medebewoners, nog bewoners van 6 andere woonzorgcentra, goed voor zo'n 700 vaccins. 

Op 6 januari kwam vervolgens de officiële aftrap van de vaccinatiecampagne. Maar die campagne was nog niet eens goed en wel begonnen of er kwam al kritiek uit verschillende hoeken dat de vaccinatie in België te traag ging. De federale regering kondigde vorige week vrijdag dan ook een versnelling van de vaccinatiecampagne aan. 

Van hoeveel mensen er ondertussen al gevaccineerd zijn, bestaan geen officiële gegevens. De taskforce vaccinatie maakt werk van een officiële coronabarometer, maar ook dat laat blijkbaar iets te lang op zich wachten. Want ondertussen heeft IT'er Joris Vaesen zelf al zo'n vaccinatiebarometer ontwikkeld. 

Lees verder onder tweet:

"Inzicht geven"

"Men is altijd heel transparant geweest over het aantal besmettingen en hospitalisaties. Het stuitte me tegen de borst dat dat nu niet het geval is", vertelt Vaesen aan VRT NWS. 

Vaesen wil de mensen, naar eigen zeggen, vooral informeren. "Ik denk dat heel veel mensen snakken naar die informatie. Om die aantallen te zien groeien en om te zien hoe ver we al staan", klinkt het. "Daarnaast toont het dashboard heel duidelijk het verschil tussen het aantal geleverde vaccins en het aantal geplaatste vaccins. In het ideale geval moeten die lijnen tegen elkaar aanliggen, dat wordt toch gezegd door de betrokken politici. Daar wou ik een inzicht in geven."

De website is al snel zijn eigen leven gaan leiden op twitter

Joris Vaesen

Hij baseert zich voor de grafiek op allerlei (erkende) nieuwssites, duidingsprogramma's en journaals. "In afwachting van de correcte en complete gegevens van de overheid, verwerken wij de beperkte informatie die vandaag beschikbaar is in een soort overzicht."

Vrijwillig initiatief

Vaesen benadrukt dat het een vrijwillig initiatief is. "Ik ben IT'er dus voor mij was het op zich leuk om de pagina in elkaar te steken", vertelt Vaesen. "De website is al snel zijn eigen leven gaan leiden op Twitter. Zo kwamen er steeds meer mensen zich aanbieden om te helpen zoeken naar informatie. Zij sturen dan de informatie en ik verwerk die." 

Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) is alvast enthousiast over het initiatief: 

Meest gelezen