AFP or licensors

Meeste ski-organisaties schrappen reizen tot na krokusvakantie, Nederland gaat wellicht voor verlenging lockdown

Sinds de start van de coronacrisis in ons land, in maart vorig jaar, heeft het coronavirus nu al meer dan 20.000 levens geëist. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke herhaalt dat "vrijheid in zicht is", tenminste als we geen vaccin-tegenslagen kennen. Intussen schrappen de meeste Vlaamse ski-organisaties hun reizen tot na de krokusvakantie. In Nederland wordt de lockdown wellicht met drie weken verlengd. Volg in deze blog het belangrijkste coronanieuws van de dag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend voor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Meeste Vlaamse ski-organisaties schrappen reizen

16 van de 21 Vlaamse ski-organisaties schrappen alle boekingen voor reizen tot en met de krokusvakantie. Ze willen zo een signaal geven dat reizen op dit moment van de coronapandemie geen goed idee is. Zo'n 10.000 klanten zijn betrokken.

"De meeste klanten vinden het natuurlijk zeer jammer dat ze niet op reis kunnen gaan omdat de georganiseerde skivakantie niet doorgaat, maar we lezen toch ook wel dat de meeste klanten de beslissing begrijpen", zegt Dick Van Dyck van Josk Reizen.

"Heel veel klanten boeken al voor de Paasvakantie omdat we een beetje hopen zo later op het seizoen een opening te kunnen creëren", aldus Van Dyck.

De sector hoopt dat andere reisorganisatoren hun voorbeeld zullen volgen en dat er een Europese maatregel komt om concurrentievervalsing tegen te gaan.

Eerder deze week besliste Intersoc, de vakantiedienst van ziekenfonds CM, om alle skivakanties te schrappen tot de Paasvakantie.

Nederland verlengt lockdown wellicht met drie weken

In Nederland wordt de lockdown, die halfweg december is ingevoerd, naar alle waarschijnlijkheid verlengd met 3 weken, tot 8 februari. Dat melden de Nederlandse omroep NOS en verschillende kranten na topoverleg tussen de Nederlandse regering en de experts van het zogenoemde Outbreak Management Team (OMT).

Omdat de besmettingscijfers bij onze noorderburen hoog blijven, hebben verschillende experts gepleit voor verlenging van de lockdownmaatregelen. 

Volgende dinsdag wordt de knoop definitief doorgehakt, gevolgd door een persconferentie van premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge. 

ANP

Politie legt familiefeest met meer dan 40 aanwezigen stil in Lille

De politie heeft vanmiddag een einde gemaakt aan een groot familiefeest in Lille, in de Antwerpse Kempen. Er waren meer dan veertig mensen aanwezig en niemand droeg een mondkapje, aldus de politie.

Kort voor de middag was de politie door een voorbijganger op de hoogte gebracht dat er bij een woning opvallend veel mensen toekwamen en binnengingen. De politie ging met drie ploegen ter plaatse en kreeg na enkele keren aanbellen toegang tot de woning.

Alle gasten werden naar huis gestuurd. De politie stelde een proces-verbaal op dat wordt overgemaakt aan het parket.

Lees meer in het artikel.

Testdorp in Antwerpen beleeft recordweekend met ruim tweeduizend coronatests

Het testdorp Spoor Oost in Antwerpen heeft een recordweekend achter de rug. Gisteren lieten 980 mensen er zich testen op het coronavirus, vandaag kwamen daar nog eens 1.025 bij. In totaal zijn dat er 2.005. Nooit eerder was het er zo druk, meldt Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA).

Wie tijdens de kerstvakantie langer dan 48 uur in een rode zone op reis was, moet zich verplicht laten testen op dag 1 en dag 7 na terugkomst. Dit weekend moesten er dus heel wat reizigers een tweede coronatest laten uitvoeren.

Vandaag zijn voor het eerst meer dan duizend mensen getest. Net zoals gisteren had 86 procent van hen een activatiecode van de overheid gekregen. Vijfenvijftig mensen die een afspraak hadden gemaakt, kwamen niet opdagen. Gisteren waren dat er 43.

Voor morgen zijn er al 518 afspraken. Reserveren voor een test kan op www.testcovid.be. Het testdorp is open van 9.30 uur tot 14 uur.

Aantal besmettingen in Verenigd Koninkrijk blijft maar stijgen

In het Verenigd Konikrijk zijn de afgelopen 24 uur weer 54.940 nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus geteld. Dat brengt de Britse teller op 3.072.349 besmettingen. Dat blijkt uit de officiële cijfers van  de Britse regering.

Op 7 januari waren 32.294 Britten met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis. 3.098 onder hen worden beademd.

De voorbije 24 uur zijn weer 563 nieuwe dodelijke slachtoffers geteld. Gisteren waren  dat er nog 1.035. In totaal zijn nu al 80.855 Britten overleden aan COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock zegt dat de National Health Service, de Britse gezondheidsdienst, onder forse druk staat. Volgens Hancock zou een versoepeling van de lockdown fatale gevolgen kunnen  hebben. "Thuisblijven is het belangrijkste dat we met zijn allen kunnen doen", aldus Hancock bij de Britse omroep BBC.

Professor huisartsengeneeskunde Devroey: "Grenzen sluiten om Britse variant buiten te houden"

Net als epidemioloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen) gisteren pleit professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB) voor een sluiting van de grenzen. Dat is volgens hem de beste manier om de besmettelijke Britse variant van het coronavirus buiten te houden en een nieuwe lockdown te vermijden.

Volgende week vaccineren in 435 woonzorgcentra

In de loop van volgende week ontvangen 435 woonzorgcentra in Vlaanderen ongeveer 45.000 vaccins om hun bewoners in te enten tegen COVID-19. Het gaat om meer dan de helft van de 820 woonzorgcentra in Vlaanderen.

Na wat proefdraaien eind vorig jaar schoot de vaccinatiecampagne eerder deze week uit de startblokken. De bewoners van 42 woonzorgcentra in Vlaanderen kregen al een vaccin, al kwamen daar in de loop van het weekend wellicht nog 4 woonzorgcentra bij. 

In totaal zullen zo al ongeveer 7.000 mensen gevaccineerd zijn, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Besmet met Britse variant? Mogelijk langer besmettelijk en dus langer in quarantaine

De Gezondheidsinspectie wil snel opsporen wie mogelijk besmet is met de Britse variant van het coronavirus. Die is besmettelijker en kan er dus toe leiden dat het coronavirus zich blijft verspreiden. Mocht uit een test blijken dat iemand besmet is met de Britse variant, zal die meteen gecontacteerd worden. 

Mogelijk moet hij of zij langer in quarantaine, zegt microbioloog Herman Goossens."Dat zou kunnen betekenen dat die mensen langer besmettelijker blijven", zegt hij. Goossens heeft daarover overlegd met Britse collega's. Die hebben daar nog geen informatie over, maar gaan het wel onderzoeken. "Mocht het zo zijn dat mensen op dag 10 nog altijd besmettelijk zijn wegens een hoge virale lading moeten we het quarantainebeleid in België misschien aanpassen.   

Meest gelezen