Radio 2

Steenmarters rukken op in Vlaanderen: steeds meer autoschadegevallen door kapot­geknaagde kabels

De steenmarter verspreidt zich in Vlaanderen. Pechverhelpingsdienst VAB registreerde de voorbije twee jaar alsmaar meer schadegevallen door stukgeknabbelde kabels. In de regio rond Leuven en Lier zijn de steenmarters momenteel het meest actief. Ze rukken steeds verder op naar het noorden van ons land.

De kans dat je een steenmarter te zien krijgt, is relatief klein want ze zijn vooral 's nachts actief. Ze zijn zo groot als een kat, hebben een witte borst en een pluimstaart. Het zijn omnivoren of alleseters die zich makkelijk aanpassen aan de omgeving.

Tot voor kort werden ze vooral gesignaleerd in Wallonië, maar steeds vaker duiken ze ook op in Vlaanderen, momenteel vooral in de regio rond Leuven en Lier. De warmte van een motor is aantrekkelijk voor de steenmarters. Het zijn territoriumdieren, die hun terrein afbakenen en graag terugkeren naar dezelfde plekken.

Marters leggen blijkbaar voedselvoorraden aan onder de motorkap als ze de auto beschouwen als hun woonst
Joni Jounes van VAB

De dieren worden meestal bij toeval ontdekt. "Onze wegenwachters zien bijvoorbeeld bij het openen van de motorkap van een of ander pechgeval dat er knaagsporen zijn", vertelt Joni Jounes van VAB. Als je er dan op tijd bij bent, kun je de motorruimte laten reinigen en de geursporen verwijderen. 

"Maar als de auto langer stilstaat, dan krijgen marters vrij spel. Een collega heeft ooit bij het openen van de motorkap een ei gevonden", gaat Joni Jounes voort. "Steenmarters zijn ook eierdieven. Ze kunnen in de motor blijkbaar een voedselvoorraad aanleggen, als ze die beschouwen als hun woonst."

Dure grap bij elektrische auto's

Toch blijft de schade meestal beperkt tot het vervangen van wat kleinere kabels. Al raken ze bij hybride of elektrische voertuigen soms tot bij de hoogvoltkabel en dan lopen de kosten op tot meer dan 3.000 euro. 

Wie een garage heeft, parkeert zijn auto best binnen. Je kan ook een alarmtoestel laten installeren in de motorruimte. Dat produceert lichte stroomstoten en een ultrasoon geluid om de marter te verjagen.

HERBEKIJK een reportage uit "Het journaal" over de steenmarter als ware plaag (september 2019):

Videospeler inladen...

Meest gelezen