Videospeler inladen...

Nog voor de zomer alle Vlamingen vaccineren? "Logistiek zal het kunnen, maar alles hangt af van de leveringen"

"Als de vaccins er zijn, kunnen alle Vlamingen nog voor de zomer worden gevaccineerd", klinkt het bij Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) in "De zevende dag". Maar dat hangt allemaal af van de levering van de vaccins, klinkt het. 

De taskforce vaccinatiestrategie deelde vrijdag voor het eerst een concrete timing mee voor de vaccinatie van de verschillende bevolkingsgroepen. Vanaf juni zou de brede bevolking (18+) aan de beurt komen.

De eerstvolgende weken zullen die vaccinaties nog plaatsvinden in zorgvoorzieningen, zoals de woonzorgcentra en de ziekenhuizen. Maar vanaf dat de bredere bevolking kan worden ingeënt zal dat in vaccinatiecentra gebeuren. De vraag is enkel nog waar en hoe dat zal gebeuren. Tegen volgende vrijdag moeten de lokale besturen laten weten waar ze de vaccinatiecentra zullen opzetten en tegen midden februari moet de voorbereiding daarvoor klaar zijn.

Als de vaccinatiecentra actief zijn, kunnen we 140.000 mensen per dag vaccineren

Bart Somers, minister van Binnenlands Bestuur (Open VLD)

"De uitdaging waar we samen voor staan is: als er vaccins zijn, moeten ze ingespoten kunnen worden", klinkt het bij Somers. "We rollen een capaciteit uit, waarbij we als de vaccinatiecentra actief zijn, 140.000 mensen per dag kunnen vaccineren. We kunnen dat zonder probleem verdubbelen en als dat moet, gaan we dat ook doen."

Concreet betekent dat volgens Beke dat men 3 à 5 tot 7 miljoen mensen kan vaccineren op 30 dagen. Dat zou betekenen dat alle Vlamingen nog voor de zomer gevaccinneerd kunnen worden, maar dat hangt allemaal af van de levering van de vaccins, klinkt het. "Als de vaccins er zijn, kunnen al de Vlamingen gevaccineerd zijn tegen de zomer."

BEKIJK hier het volledige debat over de vaccinatie in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen