AFP or licensors

Republikeinse steun voor Amerikaanse president Trump begint af te brokkelen

Tien dagen voor het einde van zijn ambtstermijn weerklinkt de roep om het ontslag van de Amerikaanse president Donald Trump steeds luider. Ook in zijn eigen Republikeinse partij brokkelt de steun voor de president af: twee senatoren vragen ronduit dat hij ontslag neemt. Intussen bereidt Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, een afzettingsprocedure tegen Trump voor.  

Tien dagen voor het einde van zijn mandaat en de inauguratie van zijn opvolger Joseph Biden lijkt de Amerikaanse president Donald Trump steeds meer geïsoleerd te raken. Ook binnen zijn eigen Republikeinse partij groeit het ongenoegen na de ongeziene bestorming van het parlementsgebouw door aanhangers van de president, die maar blijft volhouden dat hij de verkiezingen niet heeft verloren.

Het beste voor het land is dat de president ontslag neemt en  zo vlug mogelijk opstapt

Senator Pat Toomey (Rep)

Volgens senator Pat Toomey moet Trump ontslag nemen omdat hij "duizenden Amerikanen heeft gerekruteerd" en "hen heeft aangezet om het parlementsgebouw aan te vallen". Volgens Toomey gaat het om misdrijven waarvoor een afzettingsprocedure kan worden opgestart, maar volgens hem heeft zoiets weinig zin zo kort voor 20 januari.

"Het beste voor het land is dat de president ontslag neemt en zo vlug mogelijk opstapt", zegt Toomey aan tv-zender NBC. "Ik besef dat dit weinig waarschijnlijk is, maar toch zou dit de beste oplossing zijn." Toomey is de tweede Republikeinse senator die Trump oproept zelf op te stappen.

Ik wil dat hij opstapt. Ik wil hem weg

Senator Lisa Murkowski (Rep)

Gisteren riep zijn partijgenote Lisa Murkowski president Trump ook al op om ontslag te nemen. "Ik wil dat hij opstapt. Ik wil hem weg", zei ze aan de krant Anchorage Daily News. "Hij heeft genoeg schade aangericht."

Eergisteren zei de Republikeinse senator Ben Sasse aan tv-zender CBS dat hij bereid is de voorstellen van het Huis van Afgevaardigden voor een afzettingsprocedure te bekijken. "Ik vind dat de president zich niet aan zijn grondwettelijke eed heeft gehouden", aldus Sasse.

De leden van het Huis hopen dat de president onmiddellijk ontslag neemt

Voorzitter Nancy Pelosi (Dem) van het Huis van Afgevaardigden

Ook al eergisteren heeft Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden gezegd dat ze de afzettingsprocedure tegen Trump zal opstarten als de president zelf niet opstapt. "De leden van het Huis hopen dat de president onmiddellijk ontslag neemt", aldus Pelosi. Morgen al zou ze de afzettingsprocedure opstarten. Het Huis zou de motie volgende week behandelen. 

Als de afzettingsprocedure inderdaad officieel wordt opgestart, is dat de tweede keer dat Trump met zo'n procedure te maken krijgt. In 2019 startte Pelosi al een eerste keer de procedure op omdat Trump de Oekraïense president Volodimir Zelenski onder druk zou hebben gezet ten bate van zijn eigen politieke agenda. Toen heeft de Senaat de procedure weggestemd.

Arnold Schwarzenegger, de Republikeinse oud-gouverneur van Californië en oud-acteur in de Terminator-films, noemt Donald Trump intussen "de slechtste president aller tijden".

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" met het statement van senator Pat Toomey (Rep): 

Videospeler inladen...

Meest gelezen