Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo

Verenigde Staten maken einde aan zelfopgelegde beperkingen voor contacten met Taiwan

De Verenigde Staten zullen zich niet langer houden aan de zelfopgelegde beperkingen voor contacten met Taiwan. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gezegd. De VS voerde de beperkingen volgens Pompeo jaren geleden in om "om Beijing te sussen". 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zegt dat de Verenigde Staten zich niet langer zullen houden aan de zelfopgelegde beperkingen voor contacten met Taiwan. Volgens Pompeo hebben de Verenigde Staten de beperkingen aan zichzelf opgelegd "in een poging om het communistische regime in Beijing te sussen", zo klinkt het in een persmededeling. "Dat eindigt hier."

In de persmededeling noemt Pompeo de beperkingen "complex" en zegt hij dat Amerikaanse instanties alle voorschriften voor contact met Taiwan vanaf nu als "nietig en ongeldig" mogen beschouwen. Tot nu toe mochten Taiwanese functionarissen de gebouwen van het ministerie van Buitenlandse zaken bijvoorbeeld niet betreden.

"Decennialange discriminatie"

China beschouwt Taiwan niet als een onafhankelijk land, maar als een onderdeel van de Volksrepubliek China. Het land wil niet dat andere landen officiële contacten onderhouden met de regering in de Taiwanese hoofdstad Taipei. 

De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu liet weten dat hij "dankbaar is" dat Pompeo de beperkingen opheft die "onze betrekkingen de afgelopen jaren onnodig hinderden". Taiwanees ambassadeur in de Verenigde Staten Bi-khim Hsiao spreekt van een "grote dag in onze bilaterale relatie" en heeft het over de opheffing van "decennialange discriminatie".

 De aankondiging van Pompeo komt er enkele dagen voordat hij samen met de hele Trump-administratie aftreedt op 20 januari. Anthony Blinken wordt dan de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken onder de verkozen president Joe Biden. Het valt nog af te wachten welk beleid Blinken en Biden ten opzichte van Taiwan zullen voeren. De beslissing van Pompeo is in ieder geval een nieuwe hindernis in de relatie tussen China en de Verenigde Staten.

Meest gelezen