Zee van kaarsen aan WZC De Olijfboom in Genk: "We sluiten moeilijke periode symbolisch af"

Meer dan 200 brandende tuinkaarsen klaarden de voortuin van De Olijfboom in Genk zondagavond helemaal op. De medewerkers van het woonzorgcentrum kregen ook een warm applaus. Het coronavirus woekerde in november dan wel hevig in het rusthuis, het kreeg de strijdvaardigheid van de personeelsleden niet klein.

In De Olijfboom in Genk raakten tot nu toe al 50 bewoners besmet met het coronavirus, de meesten tijdens de tweede piek in november. Toen waren het er 38 besmettingen tegelijkertijd en nog enkelen net na die piek. In totaal stierven er ook al 3 bewoners aan het virus. En dat zindert nog altijd na bij de personeelsleden. Om hen een hart onder de riem te steken, was er in de vooravond een kaarsenactie in de voortuin.  

“Vanavond sluiten we symbolisch een moeilijke periode af”, verduidelijkt directeur Ronnie Leeters. “De corona-uitbraak in de herfst heeft de boel op zijn kop gezet. Onze mensen zijn werkelijk tot het uiterste gegaan. Iedereen die dit huis genegen is kreeg de kans om onze medewerkers een hart onder de riem te steken door een tuinkaars van tien euro te schenken. We droomden van 200 exemplaren, maar die kaap is vanavond ruimschoots overschreden. De mensen die aanwezig zijn, familie en sympathisanten, deden dat op eigen initiatief. We houden het kort en vragen aan iedereen om afstand te houden. Ook veel van onze eigen bewoners staan erop om hun steentje bij te dragen. Wie wil mag dik ingeduffeld naar de zee van kaarsen komen kijken.”

We droomden van 200 tuinkaarsen, maar dat aantal is ruimschoots overschreden

Ronnie Leeters, De Olijfboom

 “Ik wilde dit moment absoluut niet missen”, zegt de dochter van een rusthuisbewoonster. “Mijn vader verbleef hier tot drie jaar geleden, en mijn moeder zit er nog steeds. Ik heb de medewerkers tijdens de crisis door dik en dun gesteund met pralines, kaartjes en bloemen. Dat ik een tuinkaars zou kopen, sprak dus voor zich. Dit woonzorgcentrum is er een uit duizend!" 

Dat laatste beamen ook twee Italiaanse zussen. “Onze moeder van 94 is overleden in november. Niet aan corona, maar dat maakt het verdriet niet minder groot. Het personeel heeft ervoor gezorgd dat we tot het laatste moment bij haar hebben mogen waken. De regels waren streng, maar redelijk. We willen de mensen hier bedanken voor hun toegeeflijkheid en opperbeste zorgen.” 

Videospeler inladen...

Meest gelezen