10 Wase gemeenten starten eigen contactopsporing en geven extra hulp waar nodig

Wie in het Waasland besmet is met corona en thuis moet blijven, heeft de kans dat hij vanaf morgen door een Wase contacttracer opgebeld wordt. Het voordeel is dat iemand uit de regio beter weet welke initiatieven de steden en gemeenten hebben om zieken of mensen die in quarantaine zitten, te helpen. Morgen starten 10 vrijwilligers met hun belronde. 

De  contacttracers zijn allemaal vrijwilligers. Ze hebben een cursus gehad over hoe ze moeten omgaan met mensen die besmet zijn of die in quarantaine zitten. Ze werken met dezelfde lijst als de Vlaamse contacttracers. Dat mag, dat is wettelijk geregeld en in orde. De Wase vrijwilligers geven extra uitleg over waar mensen terecht kunnen als ze bijvoorbeeld eten nodig hebben of over welke initiatieven de lokale besturen nemen. 

10 Wase gemeenten

Volgende Wase gemeenten stappen in het nieuwe systeem : Beveren, Zwijndrecht, Kruibeke, Sint-Gilis-Waas, Lokeren, Temse, Stekene, Sint-Niklaas, Moerbeke en Waasmunster. “ De Wase contacttracers ondersteunen de Vlaamse”, zegt coördinator Elke Van Broeck. “We gaan proberen alle Wase besmette patiënten zelf op te bellen, maar in het begin gaan er wellicht patiënten zijn die ook nog door een Vlaamse collega worden opgebeld. We zijn maar met 10 vrijwilligers en als er plots veel patiënten zijn, kunnen we niet iedereen uit de regio bellen. Wie door ons gebeld wordt, krijgt wel de extra informatie. De Vlaamse medewerkers die doen schitterend werk, maar die weten niet welke lokale initiatieven er zijn. Het is dus een win-win situatie. Wij proberen de Vlaamse dienst te helpen door zelf te bellen en geven dan nog extra informatie. Dubbel werk gaan we niet doen. Als een dossier is afgehandeld, wordt het geschrapt”. 

Meest gelezen