Arie Kievit

Alle hens aan dek voor vaccinatie: KU Leuven roept gepensioneerd personeel op als vrijwilliger

Heel wat steden en gemeenten bereiden zich voor op de grote vaccinatiecampagne tegen corona, die binnenkort van start gaat. De zoektocht naar geschikte zalen is ingezet, maar er wordt ook gezocht naar personeel dat de vaccinaties kan toedienen. De KU Leuven roept alvast haar gepensioneerd verplegend personeel op om zich te melden als vrijwilliger.

De stad Leuven is dringend op zoek naar mensen die mee kunnen helpen bij het vaccineren van de bevolking. En de tijd dringt, want begin februari willen ze al proefdraaien. Half februari zou de inentingscampagne dan goed en wel van start gaan, op voorwaarde dat de vaccins geleverd zijn natuurlijk. De seniorenwerking van de KU Leuven roept haar leden op om zich als vrijwilliger te melden. 

Groot potentieel

Stefaan Foulon uit Tielt-Winge is klaar om mee te helpen. Stefaan werkte 45 jaar in het UZ Leuven en is sinds april vorig jaar met pensioen. "Ik zat een beetje te wachten op deze oproep. Er zit een groot potentieel in onze groep van gepensioneerde verpleegkundigen", vertelt hij aan Radio 2 Vlaams-Brabant. 

"We hebben al genoeg tijd verloren, laten we nu geen vertraging meer oplopen door een gebrek aan personeel. Maar ook de infrastructuur en de logistiek moeten op punt staan," merkt Stefaan op. Hij vraagt daarom wel even geduld: "Laat je niet opjutten door de media en door de snelheid of traagheid van de vaccinatie in de buurlanden. Hou er rekening mee dat dit een gigantische operatie is." 

Aan een vergoeding voor het werk, dat hem te wachten staat, heeft Stefaan nog niet gedacht, en die wil hij ook niet: "Alles in het leven moet niet vergoed worden", stelt hij. "Als we iedereen op deze manier zijn vrijheid kunnen teruggeven, dan ben ik blij." 

Laat je niet opjutten door de media. Dit is een gigantische operatie, die veel voorbereiding vraagt.
Stefaan Foulon, gepensioneerd verpleegkundige

Morele plicht

Maar ook op andere plaatsen zijn mensen nodig. In Vilvoorde bijvoorbeeld heeft Frank Brants niet geaarzeld om zich kandidaat te stellen. Frank was verpleegkundige in het AZ Jan Portaels in Vilvoorde en ging op 1 januari van dit jaar met pensioen. "Ik heb me een week geleden reeds als vrijwilliger gemeld. Wij hebben de know-how, wij weten hoe het moet. Als gepensioneerd verpleegkundige vind ik het mijn plicht om zoiets te doen", stelt Frank. 

Meest gelezen