André Rieu wil Stradivarius verkopen als covid blijft duren: "Ik zal er alles aan doen om mijn orkest te redden"

De wereldbekende violist André Rieu denkt erover na om, als het nodig is, zijn 300 jaar oude Stradivarius te verkopen. Op die manier wil hij voorkomen dat hij zijn muzikanten moet ontslaan. Dat vertelde de Maastrichtenaar afgelopen weekend aan de Nederlandse regionale zender L1.

De coronacrisis hakt er ook stevig in bij de wereldberoemde Nederlandse violist en dirigent André Rieu. Niet alleen mist hij het musiceren en de sfeer bij optredens, hij maakt zich ook zorgen over de toekomst van zijn orkest. "Als covid nog blijft en de steun houdt op, ja dat kan ik ook niet betalen. Dan verkoop ik mijn Stradivarius", zegt hij in het interview. "Maar ik ga er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het orkest kan blijven." De loyaliteit van het orkest tegenover Rieu is ook omgekeerd: "Ik verkoop  mijn Stradivarius, omdat dit mijn leven is. Alles waar ik aan gebouwd heb, gooi ik anders weg. En zij samen met mij."

(lees verder onder het audiofragment)

André Rieu begon op vijfjarige leeftijd met vioollessen en studeerde aan de conservatoria van Luik en Maastricht. In 1977 studeerde hij af aan het conservatorium van Brussel, waar hij de voorliefde ontdekte voor salonmuziek en vooral voor de wals. Hij richtte het Johann Strauß Orchestra op, een gezelschap met 80 tot 150 muzikanten, waar hij de wereld mee rondtrekt.

Meest gelezen