Videospeler inladen...

Na meer dan een jaar laat China nu toch experten van de WHO toe in het land

Experten van de Wereldgezondheidsorganisatie mogen nu toch aan het werk in China, om daar de oorsprong te achterhalen van het coronavirus. China's toelating komt er na kritiek van de WHO-top, omdat China vorige week op de valreep geen visa gaf voor haar inspecteurs. Die missie komt dus meer dan een jaar na het uitbreken van de corona-epidemie.

Een team van experten wordt nu donderdag verwacht in China en zal daar samenwerken met Chinese wetenschappers. Het is niet duidelijk of de WHO-experten ook naar Wuhan zullen reizen. Daar werd het coronavirus voor het eerst gedetecteerd eind 2019. Het communistische regime in China voert strikte controle over alle research rond de oorsprong van het virus.

Normaal hadden de WHO-experten vorige week al naar China moeten reizen en een aantal van hen waren al onderweg, maar toen bleken er problemen met het verstrekken van visa. 

WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus -die normaal op zijn woorden let als het over China gaat- was toen wel boos en toonde zich "erg teleurgesteld". Peking sprak over "een misverstand" en donderdag zou het WHO-team dus wel binnenmogen.

Het is overigens nog altijd niet duidelijk wat het WHO-team in China kan betekenen en zelfs niet of dat team naar de stad Wuhan zou reizen, de plek waar het virus voor het eerst opgemerkt is. Overigens wilde de WHO al veel eerder naar China. Het is nu meer dan een jaar geleden sinds het virus opdook in Wuhan en sinds juli onderhandelt de WHO met China over de missie die nu eindelijk kan starten.

Herbekijk ook het journaalverslag over de reis naar Wuhan van het WHO-team (lees verder onder de video): 

Videospeler inladen...

Gebrek aan openheid stuwt geruchtenmolen

De WHO wil in China  meer vernemen over de oorsprong van het coronavirus en het tijdstip en de manier waarop het van dier op mens is overgesprongen. Tot nu toe heeft men enkel de officiële Chinese versie van de feiten: namelijk dat het virus zich eerst verspreid heeft via een vismarkt in Wuhan. 

Hoe dat het virus daar dan terechtgekomen is, is nog absoluut niet duidelijk en daarover doen allerlei geruchten de ronde. Volgens sommigen zou het virus afkomstig zijn uit een belangrijk virologisch instituut in Wuhan van waaruit het al dan niet per ongeluk ontsnapt zou zijn. Er doen nog wildere complottheorieën de ronde, maar zonder bewijzen. 

Bewijzen kan ook moeilijk in het erg gesloten systeem in China, waar het regime de officiële standpunten bepaalt en tegenstrijdige meningen onderdrukt. Zo werden de artsen die eind 2019 wezen op het nieuwe virus bestraft, net als de Chinese journaliste Zhang Zhan die vanuit Wuhan over de epidemie berichtte en onlangs vier jaar cel kreeg wegens "het veroorzaken van problemen". 

Het is net dat gebrek aan openheid dat de geruchtenmolen en het wantrouwen tegenover China aanstuurt. Of de WHO-missie daar nu verandering in gaat brengen, moet nog blijken.

Het coronavirus is overigens nog niet verdwenen in China. De voorbije weken was er opnieuw een uitbraak in de provincie Hebei, die min of meer het hoofdstedelijk gewest Peking omsingelt. De provinciehoofdstad Shijiazhuang en het nabijgelegen Xingtai zijn opnieuw in volledige lockdown gesteld. Daar wonen samen meer dan 13 miljoen mensen. Ook in Peking zijn de maatregelen opnieuw verscherpt.

Meest gelezen