Foto: Radio 2

Eerste soldenweekend is tegenvaller voor kleinere Antwerpse boetieks: "40 procent minder omzet dan vorig jaar"

De koopjesperiode kende vorige week maandag een aarzelende start en ook het eerste soldenweekend was geen denderend succes bij de kleinere boetieks in Antwerpen. Dat zegt Nico Volckeryck van zelfstandigenorganisatie NSZ, dat de kleine handelaars vertegenwoordigt. Er was 40 procent minder omzet dan vorig jaar.

Zaterdag was er wel vrij veel volk op de been, en ook op koopzondag kwamen er mensen naar Antwerpen om te shoppen, maar een overrompeling was het zeker niet. "Veel uitbaters spreken van een omzetverlies van 40 procent, en dat is veel", zegt Nico Volckeryck van NSZ. "De eerste week moet normaal de knaller zijn, en dan neemt het meestal wat af. Ook de koopjesperiode in augustus was geen groot succes."

Nederlanders en Duitsers komen normaal naar hier voor de totaalbeleving, maar die is er nu niet

Nico Volckeryck van zelfstandigenorganisatie NSZ

Vooral het wegblijven van toeristen is een streep door de rekening van de kleinere kledingwinkels. "We moeten het als modestad vooral hebben van het internationaal publiek en dat zijn we kwijt", legt Volckeryck uit. "Nederlanders en Duitsers, die komen in normale omstandigheden massaal naar hier voor de totaalbeleving. Ze reserveren een hotel, ze komen eten en naar een museum, maar veel van die dingen kunnen nu niet, dus blijven ze weg."

Shoppen per bubbel

Volckeryck pleit ervoor om winkelen opnieuw toe te laten per bubbel, in plaats van nu op je eentje. "Hoeveel mannen gaan nu een hemd of broek kopen zonder hun vrouw of partner", vraagt Volckeryck zich af. "Het probleem zit niet bij de winkels, die nemen erg strenge voorzorgsmaatregelen zodat mensen veilig kunnen komen shoppen."

Meest gelezen