Europese update doet corona-app Coronalert crashen: “Probleem vandaag opgelost”

Wie Coronalert gedownload heeft op een Android-toestel, heeft op dit moment een probleem. De app die waarschuwt als je in contact bent geweest met een landgenoot die corona heeft, heeft begin dit jaar een update gekregen. Sindsdien bevat de app ook gegevens van tientallen miljoenen andere Europeanen. Maar die grote hoeveelheid kan de app op een Android-toestel niet verwerken. En dus blijft de app voortaan koppig zwijgen als je met een besmet persoon contact hebt gehad.   

“Op 5 januari hebben we Coronalert gekoppeld aan Europese servers”, legt  Bart Preneel (KU Leuven) die de app mee ontwikkeld heeft uit. “Daardoor bevat de app niet langer de gegevens van 2 miljoen landgenoten, maar wel de gegevens van 50 miljoen Europeanen uit 10 landen. Tot vorige week kreeg je alleen maar een waarschuwing als je met een besmette landgenoot in contact was geweest. Nu zou je ook een waarschuwing moeten krijgen als je met – pakweg – een besmette Duitser of Nederlander contact hebt gehad.”  

Sinds de update moet de app veel meer informatie downloaden. Op Android-toestellen levert dat problemen op.

Bart Preneel, cryptograaf KU Leuven

“Sinds de update moet de app dus veel meer informatie downloaden", gaat Preneel voort. "En op Android-toestellen levert dat problemen op. Het downloaden duurt er te lang, waardoor de app de communicatie met de servers verbreekt vooraleer alle informatie gedownload is. Daardoor krijgen Android-gebruikers momenteel geen waarschuwingen meer als ze met een besmet iemand in contact zijn geweest.”

Oplossing in zicht

Intussen is er wel een oplossing voor het probleem. “We hebben Google (het bedrijf achter Android, red.) een nieuwe update van de app bezorgd”, zegt Preneel. “Normaal zou die in de loop van de dag beschikbaar moeten zijn." Android-gebruikers houden dus best de appstore in de gaten.

De app Coronalert is intussen 2,3 miljoen gedownload, ongeveer 1,7 miljoen keer op een Android-toestel. Vermoedelijk zijn zo’n 1,5 miljoen van die toestellen getroffen door het probleem. 

Meest gelezen