Hartchirurg en docent Wouter Oosterlinck met de camerabril (UZ Leuven)
Foto: Dries Rengle

Geneeskundestudenten KU Leuven volgen operatie live door de ogen van chirurg dankzij slimme camerabril

Geneeskundestudenten van de KU Leuven hebben een bypass-hartoperatie gevolgd door de ogen van de chirurg. Door corona werd de operatie gelivestreamd naar de studenten thuis, met behulp van een slimme camerabril. "Je mist natuurlijk de fysieke beleving, maar het is een prima alternatief", zeggen de studenten.

Normaal gezien krijgen masterstudenten geneeskunde de kans om een chirurgische ingreep fysiek bij te wonen in het operatiekwartier, maar onder de huidige omstandigheden was dit niet mogelijk. Docent en hartchirurg Wouter Oosterlinck (UZ Leuven) gebruikte daarom een slimme camerabril, voorzien van twee camera's en een microfoon, zodat studenten de operatie toch konden volgen. 

"Uiteraard kunnen we via livestream niet de echte atmosfeer van het operatiekwartier vatten, dat blijft iets magisch. Maar op het vlak van onderwijs is dit een heel waardevol alternatief", vertelt professor Oosterlinck. "Studenten kunnen niet alleen de hele procedure volgen, ze staan ook met mij in contact en kunnen gericht vragen stellen."

Vanuit de operatiezaal hadden we de ingreep zelfs niet zo in detail kunnen volgen

Ook de studenten reageren enthousiast op het initiatief, geeft Charlotte Verlinde aan. "De technologie is heel geschikt voor dit type van operatie, die via minuscule sneetjes gebeurt. Zelfs al hadden we in de operatiezaal aanwezig kunnen zijn, dan nog hadden we de ingreep niet zo in detail kunnen volgen. Natuurlijk mis je de fysieke beleving, maar in dit geval was het een prima alternatief."

"Veel geneeskundestudenten snakken ernaar om klinische ervaring op te doen, maar door de coronacrisis is het niet mogelijk om alle onderwijsactiviteiten in het ziekenhuis te organiseren", zegt professor Oosterlinck. 

"We kunnen het ons natuurlijk niet veroorloven dat hun opleiding trager of minder optimaal verloopt. Integendeel, deze crisis benadrukt nog maar eens de nood aan goed opgeleide artsen en kwalitatieve verpleging. Daarom vond ik het erg belangrijk om de studenten toch een OK-ervaring te kunnen aanreiken."

"We gaan zeker bekijken of en hoe we deze smart glasses breder kunnen inzetten", besluit Oosterlinck. "De technologie is niet alleen bruikbaar om operaties in beeld te brengen. Studenten kunnen zo bijvoorbeeld vanop afstand een consultatie volgen. Zo verminderen we ook de impact op de patiënten."

Foto: UZ Leuven

Meest gelezen