DESSART Victoria

Tiense Suikerfabriek werkt aan oplossing voor geurhinder; stad en omwonenden vragen opvolging via omgevingsinspectie

Het stadsbestuur van Tienen dringt bij de Tiense Suiker aan op een definitieve oplossing voor de geurhinder, die onder andere afkomstig is van de bezinkingsvijvers van de suikerraffinaderij. De fabriek zelf test een installatie die de geurhinder sterk moet verminderen.

Met de start van het bietenseizoen is ook de geurhinder teruggekeerd , die zich vooral voordoet in Oplinter en Utsenaken. De geurhinder vindt wellicht  zijn oorsprong in de anaerobe vergisting van het spoelwater van de suikerbieten, dat terechtkomt in de bezinkingsvijvers tussen de Ambachtenlaan en het Tiense broek. 

De Tiense Suikerraffinaderij erkent dat zij verantwoordelijk is voor de geurhinder. Het gaat trouwens niet om de zoete aromatische geur die vooral rond de fabriek zelf hangt, maar om een penetrante en onaangename geur die volgens sommigen doet denken aan rotte eieren of visgeur.

Omgevingsinspectie

Omdat de Tiense Suikerraffinaderij het probleem niet onder controle krijgt, hebben de stad en de omwonenden de omgevingsinspectie nu gevraagd om de toestand op te volgen. De stad heeft zelf geen bevoegdheid op dit vlak. Het bedrijf belooft overleg. 

Momenteel test de fabriek ook een proefinstallatie die de anaerobe processen op de bezinkingsvijvers moet verhinderen. Als die installatie goed werkt, wordt ze definitief geïnstalleerd. Het bietenseizoen van 2021 zou dan het eerste met gevoelig minder geurhinder moeten worden. 

Meest gelezen