AFP or licensors

"Maxiproces" tegen 'Ndrangheta gaat van start op haar eigen terrein, het hart van de Italiaanse regio Calabrië

In Lamezia Terme in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië gaat een grootschalig proces van start tegen 355 vermoedelijke leden van de 'Ndrangheta, de sterkste Italiaanse maffia-organisatie. Voor het proces is een nieuw, extra beveiligd bunkerachtig gerechtsgebouw gebouwd, dat groot genoeg is voor alle verdachten, advocaten, openbaar aanklagers en rechters.

Drie uur duurde het tijdens een voorafgaande hoorzitting om de namen voor te lezen van alle beschuldigden die vanaf vandaag terechtstaan in Lamezia Terme (provincie Catanzaro). Ze zijn met 355 -onder hen politici, politieagenten en zakenmensen- en worden verdacht van banden met een maffia-organisatie, afpersing, woeker, witwassen van geld of moord

Daarnaast zullen tijdens het proces ook 900 getuigen en 400 advocaten worden gehoord. 58 getuigen hebben toegezegd de omertà te doorbreken, de beruchte zwijgplicht in de erecode van de Italiaanse georganiseerde misdaad.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het proces vindt plaats in een speciaal gebouwde, zwaarbeveiligde bunker. In het hart van Calabrië, een van de armste regio's van Italië en bakermat van de 'Ndrangheta. Die heeft de Siciliaanse maffia-organisatie Cosa Nostra de voorbije decennia overvleugeld en is meester van de cocaïnehandel in Europa. 

Dat de rechtszaak juist op het terrein van de 'Ndrangheta wordt gehouden, wordt gezien als een machtsdemonstratie van de overheid tegen de georganiseerde misdaad. 

Bekijk hier beelden in en om het gebouw (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Massale arrestaties

De 'Ndrangheta mag dan steeds machtiger zijn geworden, de voorbije jaren zijn er ook wel vaker succesvolle politie-operaties geweest met massale arrestaties. 

De meeste verdachten die nu terechtstaan, werden eind 2019 opgepakt bij een grootschalige operatie tegen de 'Ndrangheta, niet alleen in Italië maar tegelijk ook in Duitsland, Zwitserland en Bulgarije. 

Onder hen waren advocaten, handelaars, ondernemers, overheidsfunctionarissen en politici, onder wie een gewezen parlementslid voor Forza Italia, de partij van oud-premier Silvio Berlusconi.  

AFP or licensors

"Dit illustreert dat er buiten de misdaadorganisatie zelf een deel van de samenleving is die haar helpt en medeplichtig is", zegt Nicola Gratteri. "Het is schokkend om te zien hoe een misdaadorganisatie zo geworteld is in een regio dat er honderden mensen voor de rechter moeten worden gebracht." 

Maffiajager

De 62-jarige Nicola Gratteri is de bekendste maffiajager van Italië en krijgt al 30 jaar lang politiebewaking. Hij is zelf afkomstig van Calabrië. Met sommigen van de mensen die nu terechtstaan, speelde hij als kind op straat.

AFP or licensors

Voor Gratteri staat er veel op het spel met dit proces, dat wel eens twee jaar lang zou kunnen duren. Het is het grootste proces sinds het zogenoemde "maxiproces" van 1986 en 1987 in Palermo, waarbij 338 maffiosi werden veroordeeld. 

Op dit proces in Calabrië staan weliswaar geen maffiosi uit de hoogste rangen van de 'Ndrangheta terecht, wat wel het geval was op het maxiproces tegen Cosa Nostra in Palermo. Daar stond de toenmalige top van de Siciliaanse maffia terecht. Tijdens dat proces werd ook voor het eerst duidelijk hoe de misdaadorganisatie gestructureerd was, en hoe ze verweven was met mensen uit de hoogste regionen van de politieke wereld.

Enkele jaren later moesten rechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino het met hun leven bekopen: ze werden het slachtoffer van aanslagen door de Siciliaanse Cosa Nostra.

Meest gelezen