Radio 2

IN KAART: Van Poperinge over Ukkel tot Malmedy, waar krijg jij je vaccin? Ontdek het hier

Het tiende vaccinatiecentrum van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest komt in Ukkel. Alle locaties van de Vlaamse centra waren al langer bekend en sinds kort weten we ook waar de meeste Waalse centra komen. Tegen half februari moeten de centra overal klaar zijn, want vanaf dan begint de collectieve inenting van 65-plussers en 45-plussers met onderliggende gezondheidsproblemen.

Tik in het zoekvakje hieronder je gemeente in om je vaccinatiecentrum te weten te komen.

Opmerking: in sommige eerstelijnszones is nog niet beslist welke gemeente naar welk vaccinatiecentrum in de regio moet, daarom dat het kan zijn dat uw gemeente bij twee centra vermeld staat.

WZC's en eerstelijnszorg

Momenteel is de vaccinatie bezig van de bewoners en het personeel van de woonzorgcentra. Tegelijk is de vaccinatie van het ziekenhuispersoneel begonnen, maar door voorraadonzekerheden bij Pfizer -die plots minder konden leveren- verloopt dat minder vlot.

De huisartsen, bewoners en personeel van andere collectieve zorginstellingen worden vanaf februari gevaccineerd. Die vaccinatie verloopt via de ziekenhuizen. Al is die op sommige plaatsen -zoals in Brussel- wél al begonnen.

Lees verder onder de foto van de vaccinatie in het UZ Gent:

95 vaccinatiecentra in Vlaanderen

Vanaf februari komen ook de vaccinatiecentra in beeld, want dan zijn de 65-plussers en de risicopatiënten aan de beurt. Er moeten daarvoor 95 vaccinatiecentra geopend worden. Het zijn de 60 Vlaamse hulpverleningszones en de gemeenten die de organisatie hiervoor op zich nemen. 

Sommige eerstelijnszones kozen voor één vaccinatiecentrum of werken samen. Daarnaast hebben sommige gemeenten gekozen om aan te sluiten bij het vaccinatiecentrum van een andere eerstelijnszone, onder andere omwille van de nabijheid.  

Tegen begin februari moet de infrastructuur van de 94 Vlaamse vaccinatiecentra al ingericht zijn. Midden februari zullen de centra een proefdraaidag organiseren om voorbereid te zijn op de eigenlijke start. 

Als de bevoorrading vaccins gegarandeerd blijft, zal Vlaanderen klaar zijn om te vaccineren.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V)

Die start is voorzien vanaf 15 februari, afhankelijk van de vaccinvoorraad.  "Als de bevoorrading vaccins gegarandeerd blijft, zal Vlaanderen klaar zijn om te vaccineren”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Vanaf april komen de mensen met een "essentieel beroep" aan bod. Om welke beroepen het precies gaat, moet nog afgeklopt worden, maar eerder was sprake van onder meer brandweer, politie en civiele bescherming. 

Ook het onderwijspersoneel werd door sommigen genoemd. De rest van de bevolking (18+) mag vanaf juni op een vaccin hopen. Nog net voor de zomer dus.

Persoonlijke uitnodiging

Mensen in Vlaanderen zullen persoonlijk worden uitgenodigd per brief, per sms of per e-mail voor een vaccinatie. Daarna zal u zich digitaal of telefonisch kunnen registreren. Als de voorgestelde dag niet past, zal u een ander tijdstip kunnen kiezen.

Als u niet reageert op de oproep, zal het lokaal bestuur contact met u opnemen. Let wel: vaccinatie blijft altijd een vrijwillige keuze. Voor de tweede dosis wordt dezelfde procedure gevolgd.

Er komen mobiele vaccinatieteams voor wie zich niet (makkelijk) kan verplaatsen. Wie moeilijk op eigen kracht in een vaccinatiecentrum raakt, zal terecht kunnen bij de lokale besturen.

Lees verder onder de foto:

AFP or licensors

Nog extra centra in Brussel

Het belangrijkste centrum van Brussel komt op de Heizel. Daar zullen verschillende paleizen van Brusselse Expo ingericht worden als vaccinatiecentrum.

Naast de Heizel, komen er vaccinatiecentra bij de huidige testcentra in het Pacheco-gebouw, bij Albert in Vorst en in Schaarbeek. Ook in het bezoekerscentrum van het Europees Parlement in Elsene zal een vaccinatiecentrum komen.

Ook in Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht en Sint-Pieters-Woluwe komen vaccinatiecentra. In Molenbeek wordt een oude drukkerij in de Gentsesteenweg omgebouwd. In Anderlecht stelt de voetbalclub hun stadion ter beschikking en in Sint-Pieters-Woluwe zal gevaccineerd worden in gemeenschapscentrum Mooi-Bos. Het tiende centrum komt in Egide van Ophemstraat in Ukkel.

54 vaccinatiecentra in Wallonië

Wallonië gaat 54 vaccinatiecentra voorzien: 9 grote, 24 kleinere en 21 mobiele. De locaties van de "vaste" centra liggen vast: er komt minstens één groot centrum in elke provincie, naast minstens 4 kleinere centra.

Veel centra zullen worden opgezet in sportcentra of op expo-locaties. De vaste locaties zijn bekend en aangevuld op onze kaart bovenaan dit artikel. Voor de mobiele locaties moeten de gouverneurs nog de knopen doorhakken.

Meest gelezen