Joe Biden stelt ervaren diplomaat William Burns voor als nieuwe topman van de Amerikaanse geheime dienst CIA

De verkozen Amerikaanse president Joe Biden kiest met William Burns voor veel diplomatieke ervaring bij de CIA. Burns kent het Midden-Oosten en Rusland goed en was eerder betrokken bij de onderhandelingen over het nucleaire akkoord met Iran. Hij staat ook erg kritisch tegenover huidig president Donald Trump.

"William Burns deelt mijn overtuiging dat de geheime dienst apolitiek moet zijn en dat de mensen die er toegewijd voor werken de dankbaarheid en het respect van onze natie verdienen", zo staat in de mededeling van Joe Biden. 

Net zoals voor andere topfuncties is het evenwel de Senaat die beslist over de benoeming, maar wellicht is dat niet echt een probleem. Burns geniet een stevige reputatie over de partijgrenzen heen en de Democraten zullen de meerderheid hebben in de Senaat als Joe Biden president wordt.

Met Burns zou de CIA (Central Intelligence Agency) voor het eerst een topdiplomaat als directeur krijgen. Hij heeft meer dan 30 jaar gewerkt voor Buitenlandse Zaken en was onder meer ambassadeur van de VS in Rusland en in Jordanië. Onder president Barack Obama was Burns als viceminister van Buitenlandse Zaken bevoegd voor het Nabije Oosten en onderhandelde hij mee over het nucleaire akkoord met Iran. Net voor het afsluiten daarvan, ging hij evenwel met pensioen. 

Sindsdien werkt Burns voor de denktank Carnegie Endowment for International Peace. Burns is de voorbije maanden echter vooral opgevallen door zijn kritiek op het beleid van huidig president Donald Trump. In augustus waarschuwde hij al dat Trump zich niet zou neerleggen bij een eventuele verkiezingsnederlaag. (Lees verder onder de foto).

Het logo van de CIA in het hoofdkwartier in Langley, nabij Washington.

Merkel heeft vragen bij "Twitterboycot" van Trump

Intussen heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel reserves bij de beslissing van Twitter om het account van VS-president Donald Trump te blokkeren. Merkel en Trump hebben nochtans een erg moeilijke relatie.

Volgens haar woordvoerder Steffen Seibert vindt Merkel echter dat de wetgevers en niet private bedrijven moeten kunnen beslissen of ze beperkingen opleggen aan de vrijheid van meningsuiting. 

Duitsland is erg gevoelig over dat recht, mede door een geschiedenis met autoritaire regimes zoals dat van de nazi's in de jaren 30 en 40 en dat van de communistische DDR nadien tot eind de jaren 80. Merkel is overigens afkomstig uit het oosten van Duitsland.

Bekijk de reactie van de woordvoerder van Merkel hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In een mededeling heeft Melania Trump, de vrouw van de president, het geweld van de voorbije dagen in het Capitool in Washington betreurd. Ze bracht hulde aan de zes doden die zijn gevallen, zowel de vier aanhangers van haar echtgenoot als de twee politiemannen die zijn gestorven. 

Geweld is nooit aanvaardbaar, schrijft mevrouw Trump in een mededeling op de website van het Witte Huis. Ze riep daarin ook op tot verzoening, wederzijds begrip en vrede. 

Verliest advocaat van Trump, Giuliani, recht om te pleiten ?

Inmiddels onderzoeken de advocaten van de balie van de staat New York of Rudy Giuliani, de voormalige burgemeester van New York en huidig advocaat van president Trump, niet geschorst moet worden. Giuliani leidt het team achter de tientallen klachten van Trump tegen de verkiezingsresultaten.

In een mededeling veroordeelt de New York State Bar Association het geweld in het Amerikaanse parlement enkele dagen geleden en de rol die Giuliani kort te voren speelde in het ophitsen van de massa. De NYSBA gaat de aanklachten nu verder onderzoeken en Giuliani zal de kans krijgen om zich te verdedigen. Daarna zal een beslissing volgen. Als hij geschorst wordt, betekent dat nog niet meteen dat hij niet langer als advocaat zou mogen werken in New York, maar dat zou wel het geval kunnen zijn na een uitspraak van een rechtbank. 

Hollywoodacteur Arnold Schwarzenegger heeft de bestorming van het Capitool in Washington vergeleken met Kristallnacht in Duitsland in 1938. De 73-jarige Schwarzenegger is in Oostenrijk geboren, maar heeft al jaren de Amerikaanse nationaliteit. Van 2003 tot 2011 was hij gouverneur van de staat Californië. Donald Trump is volgens Schwarzenegger een "gefaalde leider" en de "slechtste president aller tijden".

Bekijk hieronder de toelichting door onze VS-correspondent Björn Soenens.

Videospeler inladen...

Meest gelezen