© VRT

Eerste hoofdrol voor Joke Emmers in nieuwe fictiereeks LEEF: "Lijktooister is eigenlijk een heel mooi beroep"

Joke Emmers heeft haar eerste hoofdrol te pakken in de nieuwe humoristische miniserie LEEF. Die is vanaf vanavond te zien op Eén. De Limburgse actrice kruipt in de huid van Anja, een lijktooister die liever met levende mensen wil werken.

Joke Emmers vertolkt de rol van Anja. Zij schminkt lijken, zodat de nabestaanden die een laatste groet kunnen brengen. "Ik ben erachter gekomen dat dat een heel mooi beroep is," vertelt de actrice, "omdat je families een laatste blik gunt van hoe iemand er vroeger uitzag." Nochtans is lijken tooien niet Anja's grote droom. "Met make-up bezig zijn is haar passie", legt Emmers uit. "Maar ze vindt het wat lastig dat de mensen met wie ze werkt dood zijn. Ze zou graag met levende mensen werken en droomt dus van een echt beautysalon. In haar fantasie worden de lijken wakker en spreken ze met haar."

De wereld van de begrafenisonderneming is echt wel bijzonder
Actrice Joke Emmers

Om zich helemaal te kunnen inleven in haar rol ging Joke Emmers langs bij een begrafenisondernemer. "Dat was heel interessant", zegt de actrice. "Hij vertelde me dat een lijktooister echt nodig is omdat lijken veel witter worden. Ik wist bijvoorbeeld ook niet dat lijken beginnen te zweten als ze uit de koeling worden gehaald om ze te groeten. Dat komt omdat de condens zijn werk begint te doen. Familieleden die dat niet weten, schrikken zich soms rot. De wereld van de begrafenisonderneming is echt wel bijzonder."

De naam LEEF is trouwens niet toevallig gekozen: "Doe wat je graag doet, is de boodschap. En zoek hoe je dat kan bereiken. Kijk ook naar wat je al hebt en misschien kan je dat al heel goed, daar gaat het over", besluit Emmers.

© VRT

Meest gelezen