RHIZO

Leerlingen haarzorg kunnen maar weinig oefenen: "We missen onze klanten"

In de kappersopleidingen kunnen de leerlingen minder oefenen dan normaal. Er mogen geen klanten naar de school komen om hun haar te laten knippen of kleuren. De leerlingen moeten zich vooral beredderen met de hoofden van oefenpoppen. "We hopen dat we zo snel mogelijk weer klanten mogen ontvangen", zegt Marlène Wybo van de opleiding haarzorg van het RHIZO in Kortrijk.

Kapperszaken gaan nog niet meteen open, dus groeien onze haren er maar op los. Ook voor de kappersopleidingen is het vervelend. De scholen mogen geen externe klanten ontvangen. Hoe oefenen de jongeren dan om de juiste snit te knippen? Marlène Wybo van de opleiding haarzorg van het RHIZO in Kortrijk: "We moeten onszelf voortdurend heruitvinden. De leerlingen hebben oefenpoppen maar daarvan zijn de mogelijkheden beperkt. De haren groeien natuurlijk niet terug en je kan ze niet blijven kleuren. Die oefenhoofden zijn ook niet goedkoop."

Extra stages

De leerlingen kunnen natuurlijk ook op elkaar oefenen. "We doen dat heel beperkt: maximaal 15 minuten. De klassen zijn ontdubbeld waardoor de groepen klein zijn. We laten telkens een plaats tussen om genoeg afstand te houden. En uiteraard gebruiken we ontsmettingsgel en mondmaskers."

Momenteel ligt de nadruk op theorie. "Wanneer het weer zal mogen, gaan we meer focussen op de praktijk. En er komen extra stages. Onze leerlingen missen nu vooral het leren omgaan met klanten. Sociale en communicatieve vaardigheden zijn erg belangrijk voor een kapper. Sommige klanten komen al 20, 30 jaar naar onze school. Wij missen hen en zij missen ons. Er zijn nog niet meteen perspectieven, maar het komt wel goed", besluit lerares Marlène Wybo.

Meest gelezen