Pixabay

Leverancier kappersproducten uit Deinze in problemen: “Penselen om haar te verven uitverkocht door grote vraag”

Ook de toeleveranciers van kappersproducten lijden onder de coronacrisis. Nu de kappers al een lange tijd gesloten zijn, verliezen de groothandels hun klanten, en dat heeft financiële gevolgen. “Mensen bestellen nog wel pakketjes om thuis hun haar te kleuren”, getuigt groothandel Hairco uit Deinze, “maar intussen zijn onze verfpenseeltjes uitverkocht.”

De kappers zijn al een lange tijd gesloten, en dat is financieel een zware dobber voor de kappers, maar ook voor de groothandels en toeleveranciers van kappersproducten. Groothandel Hairco uit Deinze, die onder meer producten levert aan winkels in Lochristi en Sint-Niklaas, heeft al het personeel op technische werkloosheid moeten zetten. “Het enige waar nog wel een grote vraag naar is zijn kleurpakketjes”, klinkt het. Maar de leveranciers van verfborsteltjes – die dan weer uit het buitenland komen – ondervinden zelf problemen door de coronapandemie, dus zitten ze tijdelijk zonder. 

Groot verlies

“We merken dat heel veel kappers een pakket aanbieden aan hun klanten waarmee ze thuis hun haren kunnen kleuren”, vertelt Peter Van Speybroeck van Hairco. “Momenteel kunnen we ons 2 dagen in de week nog bezighouden met het klaarmaken van die pakketjes, maar we hebben al onze medewerkers op economische werkloosheid moeten zetten. Ik weet dat dat het geval is bij heel veel toeleveranciers van kappersproducten.” 

Hairco uit Deinze ziet zijn inkomsten zienderogen slinken. “We kunnen het verlies niet meer goedmaken”, zegt Van  Speybroeck. “De omzet is weg en dat kan niet meer gerecupereerd worden. Gelukkig is er steun vanuit de overheid, maar als dit nog lang gaat duren, gaan heel veel bedrijven in moeilijkheden komen.”

Producten uit het buitenland

Het enige waar Hairco op dit moment nog inkomsten uit kan halen, zijn de pakketjes waarmee klanten hun haren kunnen kleuren. “In die pakketjes zit onder meer haarverf, een penseel en een bekertje om de kleuring mee te mengen”, legt Van Speybroeck uit. “Veel van die producten halen wij uit het buitenland, uit Italië en het Verre Oosten, maar daar lijden ze ook onder de coronapandemie. Het is dus niet evident om aan de nodige materialen te raken. Op dit moment zijn de penselen zelfs uitverkocht door de grote vraag tijdens de feestdagen. We hopen dat we onze stock snel kunnen aanvullen.”

En ook met de grote vraag naar handschoenen heeft Hairco het moeilijk gehad: “Veel mensen willen de haarverf aanbrengen met handschoenen, maar dat zijn dezelfde handschoenen als de handschoenen die in de zorg gebruikt worden. Wij mochten in het begin van de pandemie dus geen handschoenen aankopen. Gelukkig is dat probleem nu opgelost. Nu de rest nog”, aldus Van Speybroeck.

Meest gelezen