PRE

Liveblog: Regeringen akkoord over verdeling Europees relancefonds, risicopatiënten onder 45 krijgen sneller vaccin

Risicopatiënten jonger dan 45 zullen eerder dan verwacht een coronavaccin krijgen, de regeringen in ons land zijn het eens over het Europese herstelfonds, en voor de derde dag op rij stijgt het aantal bevestigde coronabesmettingen in ons land, zo blijkt uit de cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. Volg alle nieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend voor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Regeringen bereiken akkoord over verdeling Europees relancegeld

De federale regering en de regeringen van de deelstaten zijn het maandag eens geraakt over een eerste versie van het "plan voor herstel en veerkracht" en de verdeling van de Europese relancefondsen. Dat hebben premier Alexander De Croo en staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine (PS) maandagavond meegedeeld.

België ontvangt 5,95 miljard euro uit het nieuwe Europese relancefonds om het economisch herstel na de coronacrisis te financieren. Maandag hebben de verschillende regeringen in het land een akkoord bereikt over de verdeling van die pot. Het federale niveau ontvangt 1,25 miljard, Vlaanderen 2,25 miljard, Wallonië 1,48 miljard, de Franse Gemeenschap 495 miljoen, Brussel 395 miljoen en de Duitse Gemeenschap 50 miljoen, zo is uit goede bron vernomen. De Vlaamse regering had aanvankelijk op 3 miljard gehoopt, maar ze moet dus met minder vrede nemen.

"Dit is een belangrijke stap voor onze relancestrategie", reageert premier De Croo. "Het toont aan dat samenwerken in ons land mogelijk is, en dat we zo de toekomst van ons land kunnen vormgeven. Het doel is om een coherent plan dat België in staat stelt om grote uitdagingen aan te gaan, zoals de digitale en ecologische transitie en sociale inclusie."

Lees hier het volledige artikel:

Ook risicopatiënten jonger dan 45 jaar krijgen voorrang

Ook risicopatiënten onder de 45 jaar zullen voorrang krijgen bij de vaccinaties tegen het coronavirus. Dat zegt emeritus hoogleraar Jan De Maeseneer (UGent), die lid is van de taskforce vaccinatie, maandag aan Knack en hij bevestigt het nieuws in "De wereld vandaag" op Radio 1.

In eerste instantie waren de risicopatiënten ouder dan 45 jaar met onderliggende aandoeningen - zoals chronische ziekten - opgenomen in de groep die prioritair zou worden gevaccineerd. Ondertussen is volgens De Maeseneer beslist ook de groep tussen 18 en 44 jaar met chronische aandoeningen mee te nemen.

"Dat is ondersteund met een advies van de Hoge Gezondheidsraad. Het was vreemd dat iemand van 44 met suikerziekte geen voorrang zou krijgen en iemand van 45 jaar met dezelfde aandoening wel", legt De Maeseneer uit.

Bekijk hier een interview met hoogleraar Jan De Maeseneer:

Videospeler inladen...

Ford sluit fabrieken in Brazilië: 5.000 banen bedreigd

De Amerikaanse autobouwer Ford gaat dit jaar zijn laatste drie fabrieken in Brazilië sluiten. Er staan zo'n 5.000 banen op de tocht, meldt het financiële persbureau Bloomberg maandagavond. Volgens Ford heeft de coronapandemie ervoor gezorgd dat de overproductie enkel maar is gestegen, terwijl de dalende autoverkoop voor verliescijfers zorgt.

In 2019 sloot Ford al zijn oudste fabriek in Brazilië, in de buurt van Sao Paulo, waar 3.000 mensen werkten. Nu sluit het bedrijf "onmiddellijk" de fabrieken in Camaçari, in het noordoosten, en in Taubaté, in het zuidoosten van het land. De fabriek van Horizonte, in het noordoosten, blijft draaien tot het vierde kwartaal dit jaar. De Amerikaanse autobouwer zal in Brazilië enkel nog een administratieve zetel, een ontwikkelingscentrum en een testterrein openhouden.

"Coronavaccins bereiken te weinig mensen in ontwikkelingslanden"

De vaccins tegen het coronavirus raken te weinig tot in lagere inkomenslanden. Dat zegt Els Torreele, onderzoeker aan University College London. "De rijke landen kopen massaal vaccins op om heel hun bevolking minstens één keer te vaccineren."

Ondertussen is er COVAX, een initiatief van onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie, dat klaarstaat om moeilijker bereikbare landen te vaccineren, maar een tekort heeft aan vaccins. Torreele roept daarom op om de vaccins wereldwijd te gaan produceren, niet alleen in de rijke landen.

Bekijk hier de reportage en het interview met Els Torreele in "Terzake":

Videospeler inladen...

Viroloog Steven Van Gucht erkent het probleem van vaccinaties in ontwikkelingslanden, maar benadrukt dat de huidige vaccins verdelen een logistiek bijzonder ingewikkelde zaak is. 

Bekijk wat viroloog Van Gucht zei in "Terzake" over vaccineren in ontwikkelingslanden:

Videospeler inladen...

Kinderrechtencommissariaat en Vlaamse Jeugdraad willen geen mondmasker voor min 12-jarigen

Het Kinderrechtencommisariaat en de Vlaamse Jeugdraad willen geen algemene mondmaskerplicht voor  10- tot 12-jarigen. Dat zeggen ze in een gemeenschappelijk persbericht. Over de verlaging van de mondmaskerplicht wordt morgen gesproken in de Risk Assessment Group. 

"We vragen om kinderen zoveel mogelijk toegang te blijven geven tot spel, speelruimte, vrijetijdsaanbod, sport en kwalitatief onderwijs en om hiervoor de creativiteit en bestaande kaders aan te spreken. We vragen dat de scheidingslijn voor het invoeren van maatregelen niet verschuift van 12 jaar naar 10 jaar, of nog verder", klinkt het bij kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens en Inge Geerardyn, coördinator van de Vlaamse Jeugdraad.

Volgens beide organisaties zijn er aan een mogelijke uitbreiding van de mondmaskerplicht verschillende risico's verbonden: het opwekken van bijkomende angst en stress, een minder goede communicatie op school en in de publieke ruimte, de kans dat de kinderen de mondmaskers niet correct zullen dragen en de mogelijke impact op het mentaal welbevinden. Beide instanties verwijzen ook nog naar recent onderzoek van Sciensano waaruit blijkt dat leerkrachten slechts in beperkte mate besmet werden door hun leerlingen. Tevens willen ze dat de vrijetijdsactiviteiten voor deze leeftijdsgroep niet aan banden worden gelegd, omdat er uit de eerste lockdown geleerd werd dat dat gevoelens van verveling en eenzaamheid in de hand werkte.

Wel maken het Kinderrechtencommisariaat en de Vlaamse Jeugdraad een opening voor enkele uitzonderingen. Zoals lokale uitbraken, waarbij een "tijdelijke" mondmaskerplicht kan gelden of het "vrijwillig" dragen van mondmaskers bij kinderen die dit echt wensen. "Maar neem zulke zware maatregelen enkel als dit strikt noodzakelijk is om de veiligheid te garanderen en blijf creatief op zoek gaan naar alternatieven", luidt de boodschap.

Joe Biden krijgt tweede dosis coronavaccin

De Amerikaanse verkozen president Joe Biden heeft maandag zijn tweede inenting van het vaccin van het Amerikaanse-Duitse Pfizer/BioNTech toegediend gekregen, zo was rechtstreeks op nieuwszender CNN te zien. De aanstaande president (78) van Amerika kreeg de eerste dosis op 21 december, ook in een ziekenhuis in Newark in de staat Delaware waar hij woont.

De Democraat Biden heeft de strijd tegen de coronapandemie tot hoogste prioriteit uitgeroepen. Hij zei maandag dat het eerst nog slechter wordt voordat er verbetering in de situatie komt. In de Verenigde Staten zijn bijna 375.000 mensen overleden als gevolg van het coronavirus en er komen dagelijks duizenden slachtoffers bij.

Bekijk hier de bijhorende beelden van de tweede vaccinatie van Biden:

Videospeler inladen...

Meer dan 46.000 nieuwe besmettingen en 529 sterfgevallen in Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn in 24 uur tijd 46.169 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld en 529 nieuwe sterfgevallen, zo hebben Britse media maandag gemeld. Zondag waren er 54.940 nieuwe infecties en 563 overlijdens.

Sinds de start van de pandemie zijn in het Verenigd Koninkrijk 3.118.518 besmet geraakt. Binnen de 28 dagen na een positieve test zijn al 81.960 patiënten aan COVID-19 overleden.

West-Vlaamse organisatoren weten nog niet of hun muziekfestival zal kunnen plaatsvinden

West-Vlaamse organisatoren van muziekfestivals leven tussen hoop en vrees. De vaccinatiecampagne komt op gang, maar gebeurt die snel genoeg om ook jonge mensen coronaproof te maken? Als de campagne sputtert of net te laat komt, dan hopen ze dat sneltests voor de bezoekers aan de ingang zullen mogen, al is er meer dan één organisator die ervan huivert om iets te doen dat slecht kan uitdraaien in de strijd tegen het coronavirus. Als de festivals kunnen doorgaan, dan rijst meteen de vraag: alleen Belgische bands, of ook bands uit het buitenland?

Lees meer in dit artikel:

10 Wase gemeenten starten eigen contactopsporing en geven extra hulp waar nodig

Wie in het Waasland besmet is met corona en thuis moet blijven, heeft de kans dat hij vanaf morgen door een Wase contactspeurder opgebeld wordt. Het voordeel is dat iemand uit de regio beter weet welke initiatieven de steden en gemeenten hebben om zieken of mensen die in quarantaine zitten, te helpen. Morgen starten 10 vrijwilligers met hun belronde. 

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen