Radio 2

Liveshow Bommelsfeesten Ronse 30.000 keer bekeken: “Meer dan aantal inwoners, het was een immens succes”

Dit weekend hebben ongeveer 30.000 mensen vanuit hun woonkamer naar de alternatieve versie van de Bommelsfeesten gekeken in Ronse. Door het coronavirus ging het volksfeest online door, “en dat was een groot succes”, zegt ondervoorzitter Francky Vercruysse. 

In Ronse hebben ze dit weekend de Bommelsfeesten gevierd, een coronaveilige versie weliswaar. Door het coronavirus ging het feest online door, en volgens de organisatoren hebben er zo’n 30.000 mensen naar de live-uitzending gekeken. “Dat is meer dan het aantal inwoners van de stad”, klinkt het. “We kunnen gerust spreken van een groot succes!”

We zorgden voor een liveshow van 3 uur, en ons koningspaar trok met een wagen door de straten van Ronse

ondervoorzitter van de Bommelsfeesten Francky Vercruysse

Alternatieve versie

“De Bommelsfeesten van dit jaar zagen er anders uit dan andere jaren”, vertelt ondervoorzitter van de Bommelsfeesten Francky Vercruysse. “Corona is genadeloos voor elke organisatie. Desondanks wilden we het feest toch laten doorgaan, en daarom hebben we ervoor gekozen dat iedereen vanuit zijn eigen bubbel kon genieten van de feesten.” De Raad der Bommels zette daarom een 3 uur durende show op poten met interviews en optredens van artiesten die online bekeken kon worden. “Daarnaast reed er ook een wagen met het koningspaar - Jens en Justine - door de straten. We hadden in de eerste plaats 55 straten op de planning staan, maar we deden er 89”, gaat Vercruysse verder. “Als de wagen voorbij reed, konden mensen vanuit hun eigen kot naar buiten kijken en wuiven.”

(Lees verder onder de foto.)

Radio 2

Veel kijkers

De organisatoren van de Bommelsfeesten zijn tevreden met de coronaveilige versie die ze op poten hebben gezet. Ze spreken zelfs van een “buitengewoon succes”. Dat komt omdat ze voor hun liveshow ongeveer 30.000 kijkers telden. “We zien dat er 14.300 keer is ingelogd per toestel en we rekenen dat er per toestel ongeveer 2 tot 3 kijkers waren”, legt Vercruysse uit. “Dat is gigantisch veel. Zeker als je weet dat Ronse slechts 26.000 inwoners telt. We kregen zelfs berichten van mensen die onze show bekeken vanuit het buitenland. Mensen feliciteerden ons vanuit Dubai en Spanje.”

Het was een kippenvelmoment: de huizen waren versierd, en de mensen waren verkleed

ondervoorzitter van de Bommelsfeesten Francky Vercruysse

Versierde huizen

“Maar niet alleen de online uitzending was een succes”, zegt Vercruysse nog. “De tocht van het koningspaar door de straten van Ronse viel ook enorm in de smaak. De mensen zitten al zo lang in hun kot, en dan mogen ze eindelijk naar buiten, al is het maar om even te zwaaien aan de voordeur. Het was een kippenvelmoment. De mensen hadden hun huizen versierd en ze stonden verkleed in hun deuropening. Het was supermooi. Ik zou alle Ronsenaars willen bedanken die zo enthousiast hebben meegedaan”, sluit Vercruysse het relaas van de dag af. 

Radio 2

Meest gelezen