©2019stefandewickere

Massaal veel botten van honden gevonden bij opgravingen in Deurne: "Verdelgingscampagnes rond 1914"

Tijdens opgravingen in het Rivierenhof in Deurne zijn bijzonder veel hondenbotten gevonden. In totaal gaat het om zo'n 284 dieren. Volgens archeoloog Anton Ervynck toont het hoe mensen rond de Eerste Wereldoorlog met dieren omgingen. "Rond die periode waren er verdelgings­campagnes voor honden", vertelt Ervynck op Radio 2 Antwerpen.

Volgens Ervynck waren honden rond 1914 veel minder geliefd dan vandaag de dag het geval is. "Er waren veel loslopende honden die overlast veroorzaakten en daarom uitgeroeid werden. Mensen waren ook heel bang om een beet te krijgen en hondsdolheid te krijgen", vertelt hij.

Uit teksten en geschriften uit die vooroorlogse periode wordt ook duidelijk hoe de honden stierven. "Mensen die ervoor betaald werden, vingen de honden en sloten ze op in kooien. Daarna werden ze op een kar gezet en in het water gereden zodat ze verdronken", aldus Ervynck.

Een gruwelijke waarheid. Toch is het een heel bijzondere vondst. "We hadden al wel een vermoeden dat dit soort zaken gebeurde, maar nu hebben we ook tastbaar bewijs gevonden. Het schetst de sfeer van die tijd. Een stuk braakliggend terrein buiten de stadsvesten waar allerlei zaken gebeurden die het daglicht niet mochten zien", zegt Ervynck.

In het voorjaar komt er een tentoonstelling in het provinciehuis van Antwerpen.

Meest gelezen