Restaurant Melchior in Tienen krijgt eerste Michelinster

Gilles Melchior uit Oud-Heverlee opende enkele jaren geleden zijn eigen restaurant in Tienen. Michelin waardeert hem nu met een ster. De enige nieuwe ster in de provincie Vlaams-Brabant en het Brussels Gewest.

Chef Gilles Melchior kreegt vandaag van Michelin een ster toebedeeld. Het restaurant in Tienen is de enige nieuwkomer met een ster in de regio Vlaams-Brabant en Brussel. Tijdens de uitreiking, voor de gelegenheid virtueel voor heel België en Luxemburg, werd meteen duidelijk dat Gilles toch wat verrast was. 

Sonny Vanderheyden belde hem amper enkele minuten later bij Radio 2 . "Ik was met de kinderen bezig en met een half oog volgde ik op facebook de uitreiking. Toch wel knap dat ze ons hebben gekozen. Melchior is een concept- restaurant. Klanten kunnen hun menu zelf samenstellen en aan tafel of aan de bar eten. Toch niet echt een typisch klassiek sterrenrestaurant. "

Wij zijn geen klassiek sterrenrestaurant. Het kan naargelang mijn eigen zin van een Japans gerecht tot een Vlaamse winterse hazenrug gaan.

Chef, Gilles Melchior, Tienen

Michelin had een ploeg op pad gestuurd om de ster en een fles champagne ter plaatse af te leveren. Gilles Melchior: "Die fles staat koud en gaan we zo meteen ontkurken. Het was nooit een drijfveer om een ster binnen te halen. Het is gewoon leuk om lekker eten te maken. We gaan nu eind januari opnieuw beginnen met afhaal. De mensen zijn nu wat verzadigd van al die afhaalmenu's. En dan hopen we toch snel weer te openen. "

Nog in de prijzen

Nieuw bij Michelin zijn de " Groene sterren " voor restaurants die op hun manier bezig zijn met het milieu en de toekomst. Groetenrestaurant Humus x Hortense van Nicolas De Cloedt is één van de 10 "étoiles vertes". 

Bij de nieuwe Bib Gourmands , restaurants waar je lekker kunt eten onder 37 euro, valt Hop Gastrobar in Leuven op, het restaurant aan de Vaartkom in Leuven is een van de weinige nieuwe Bib Gourmands in Vlaanderen. Chef Bram Verbeeken is enthousiast: "Een ster of zo dat boeit me niet, maar een Bib gourmand dat is echt iets voor ons. Wij koken niet met dure producten maar wel gastronomisch en creatief met gewone seizoensproducten."

Vaste waarden

Bij de tweesterrenrestaurants blijft het Brussels Gewest heersen. Bon bon in Sint-Pieters-Woluwe, La Paix in Anderlecht, Le Chalet de la forêt in Ukkel en Comme chez soi in Brussel behouden hun twee sterren.

Ook De Vijvers - Celeste in Averbode, EED en EssenCiel in Leuven, Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik, Brasserie Julie in Sint-Martens-Bodegem, 't Stoveke in Strombeek-Bever, Couvert Couvert en Arenberg in Heverlee, Alain Bianchin in Overijse, Michel in Groot-Bijgaarden behouden, net als de bekende  éénsterrenzaken in het Brusselse gewest, hun ster.

Meest gelezen