Foto: Facebook

Monument voor Jodentransport in Aarschot beschadigd door vorst of vandalen?

In Aarschot is de gedenksteen voor een Jodentransport van Langdorp naar Auschwitz afgelopen weekend in stukken gebroken. Op sociale media wordt gesuggereerd dat het om vandalisme gaat. Maar daar is burgemeester Rutten nog niet helemaal zeker van.

In Langdorp bij Aarschot zorgt de schade aan een gedenksteen ter herdenking van een Jodentransport tijdens de Tweede Wereldoorlog voor discussie op de sociale media: de vraag is of het om vorstschade gaat of om een opzettelijke beschadiging door vandalen. De zaak wordt volop onderzocht.

Het monument herdenkt de ontsnapping van een aantal mensen uit een  Jodentransport van Langdorp naar Auschwitz. Meer dan 1.500 mensen werden naar het concentratiekamp gestuurd, slechts 44 keerden terug. Op de plek waar het monument staat, werden ook 4 mensen doodgeschoten. 

"Ons eerste idee ging net als op de sociale media in de richting van vandalisme", zegt burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD) van Aarschot. "Maar bij nader toezien kan het ook vorstschade zijn, dat zijn onze diensten nu volop aan het bekijken. We zullen de gedenksteen in ieder geval herstellen, dat is zeker. Mocht dit een daad van vandalen zijn, dan zullen ze zeker vervolgd worden", stelt Rutten nog. 

Meest gelezen