https://guide.michelin.com/

Nieuwe Michelingids: Libertine uit Erpe, ’t Hofke van Bazel uit Kruibeke en Souvenir uit Gent krijgen nieuwe sterren 

De nieuwe Michelingids heeft het Oost-Vlaamse restaurant Libertine uit Erpe-Mere bekroond met een ster. 't Hofke van Bazel uit Kruibeke en Souvenir uit Gent, al goed voor 1 gewone ster, krijgen er nu een groene ster bij. Met die nieuwe erkenning wil Michelin chefs aanzetten duurzaam te werken. 

De Michelingids heeft restaurantsterren uitgedeeld en voor sommige Oost-Vlaamse restaurants was dat een aangename verrassing. Zo heeft Libertine uit Erpe van chef Dominique Tondeurs zijn eerste ster ontvangen. Chef Tondeurs werd in 2009 al eens onderscheiden met een ster, toen als chef van Fleur sur l'Eau in Dendermonde.

Meer dan gewoon takeaway

“We hadden dit niet zien aankomen. Het is sowieso een heel mooie stempel qua kunnen en kwaliteit die je geeft aan je klanten. Het is een mooie bekroning en een hele eer om tot zo een selecte groep te behoren. Samen met Michiel De Bruyn behaalde ik in 2009 al een Michelinster met Fleur sur l’Eau, maar het blijft toch een heel speciaal gevoel om het nu opnieuw te winnen”, zegt chef Tondeurs van Libertine. Hij zegt geen idee te hebben wanneer de inspecteur langs geweest is, maar geeft aan dat dat in principe geen rol speelt: “We koken voor iedereen op hetzelfde niveau.”

De erkenning in volle coronacrisis is dubbel. Ik zou toch liever terug dresseren op een bord

Dominique Tondeurs, Chef bij Libertine in Erpe

Tijdens een coronajaar een Michelinster behalen is allesbehalve evident. Ook Libertine was afgelopen jaar voornamelijk aangewezen op takeaway. “Onze gerechten zijn erop voorzien dat mensen nog zo weinig mogelijk handelingen zelf moeten doen zodat de kwaliteit kan blijven primeren”, zegt chef Tondeurs. Al zullen ze toch enorm blij zijn wanneer het restaurant weer op de normale manier kan opengaan. “Het blijft een lastige tijd, want je moet Libertine toch vertalen in een takeaway verhaal. Dat is frustrerend, want als chef zou ik toch liever terug dresseren op een bord."

Groene ster voor 't Hofke van Bazel en Souvenir in Gent

Dit jaar is er ook iets nieuws: de groene sterren. Die prijs gaat naar restaurants die duurzaam werken. Dat betekent dat ze producten kopen bij lokale boeren, vaker kiezen voor vegetarisch koken en zo weinig mogelijk voedsel weggooien. Tien Belgische restaurants hebben voor het eerst zo'n groene ster gekregen. Het Oost-Vlaamse restaurant 't Hofke van Bazel uit Kruibeke van chef Kris De Roy is daar één van: “We zijn super blij met deze award. Door alles wat er gebeurd is in de horecasector met corona hadden we het niet verwacht. We wisten niet of er veel is gecontroleerd, dus het was zeker een verrassing en dat maakt het nog mooier”.  Ook het Gentse restaurant "Souvenir" van de IJslandse chef Vilhjalmur Sigurdarson krijgt een groene ster.

De nieuwe erkenning is een opsterker, vindt chef De Roy van 't Hofke van Bazel. “We zijn zeven jaar geleden begonnen met onze eigen moestuin op een heel groot terrein. Daarvoor hadden we al een klein tuintje, maar dat werd uiteindelijk te klein. De bedoeling was om een extra meerwaarde te creëeren door eigen kruiden en groenten te kweken, eruit te halen en te verwerken tot compost”."

Ook met groenten kan je een perfect lekker gastronomisch gerecht samenstellen

Kris De Roy, Chef bij 't Hofke van Bazel in Kruibeke

“Met die tuin wouden we ons eigen concept verder blijven uitwerken. Zo zijn we steeds vaker groene hapjes beginnen presenteren. We hebben ook een 100% groen gerecht op onze menu staan om de gasten te laten zien dat het niet altijd vis of vlees moet zijn en dat we ook volledig op basis van groenten een perfect lekker gastronomisch gerecht kunnen samenstellen. Als dat dan bekroond wordt geeft dat ons nog meer energie om door te gaan.”

Overleven ondanks corona

De Roy kon dit vreemde coronajaar naar eigen zeggen overleven omdat het restaurant al 25 jaar bestaat en ze zo toch enige bagage hebben opgebouwd. Al was het ook voor hen even slikken tijdens de eerste lockdown. “We waren al twee jaar bezig met verbouwen en opeens mochten we niks meer doen. "Gelukkig konden we in de zomer een beroep doen op onze prachtige tuin waar mensen konden dineren”, zegt hij daarover. 

Het restaurant kon financieel ook overleven dankzij kamers die ze mogen verhuren waardoor ze nog steeds gerechten konden maken en naar de kamer van de gasten brengen. “Dat houdt ons recht én bezig. Niet alleen financieel, want zo houden we ook het personeel aan de gang”, aldus chef Van Roy.  

Meest gelezen