Videospeler inladen...

Nieuwe Michelingids: naast Hof van Cleve heeft België nu ook een tweede restaurant met drie sterren, Zilte in Antwerpen

Het Hof van Cleve van chef Peter Goossens in Kruisem is niet langer het enige Belgische restaurant met drie sterren, maar krijgt het gezelschap van Zilte van Viki Geunes in Antwerpen. Tien restaurants krijgen hun eerste ster. Restaurant Castor in Beveren-Leie en Restaurant Bartholomeus in Knokke-Heist krijgen er een tweede ster bij. Alles samen verliezen ook 13 restaurants hun sterren.

Een Michelin-ster is voor veel chefs een droom waar ze jaren naartoe werken, maar het is uiteindelijk slechts weinigen gegeven om in de prestigieuze culinaire gids een ster naast hun naam te krijgen. Dit jaar krijgen tien nieuwe restaurants zo'n ster, twee restaurants krijgen er zelfs twee, eentje zelfs drie. Tegelijk verliezen ook 13 restaurants al hun sterren.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Door de coronamaatregelen zijn veel restaurants lange tijd gesloten geweest, toch hebben de inspecteurs van Michelin grotendeels zoals anders kunnen werken. "We hebben niet gemakkelijker sterren toegekend", onderlijnt Werner Loens, selectiedirecteur van de Michelin Gids Benelux in "De ochtend" op Radio 1. "Dat gaat niet, dat kan ik niet vragen van mijn inspecteurs."

Loens zegt dat het doorwerken was om alles rond te krijgen. De nieuwe Michelin-gids wordt normaal in het najaar uitgereikt, door de coronacrisis was dit uitgesteld tot vandaag. "We zijn in november 2019 begonnen voor deze gids en hebben doorgewerkt tot in maart, daarna hebben we al onze vakantie opgenomen tijdens de lockdown en heel de zomer doorgewerkt."

Beluister het gesprek uit "De ochtend" en lees eronder verder:

De traditionele grootse show is dit jaar vervangen door een grote zoom-vergadering die gelivestreamd werd op de Facebookpagina van de Michelin-gids. Daardoor kon bijna iedere nieuwe sterrenchef meteen reageren op hun nieuwe ster en dat leverde de typische online vergadertaferelen op: van webcams waarbij het geluid niet meteen werkte tot kinderen die tussenbeide kwamen.

U kunt die uitzending hier herbekijken, lees daaronder verder:

3 sterren

De opvallendste nieuwigheid is wellicht dat het restaurant Zilte van Viki Geunes in Antwerpen voortaan drie sterren heeft, vorig jaar waren dat er nog twee. De chef reageert verrast. "Ik had er geen rekening mee gehouden in deze bizarre tijden, want het is moeilijk om nu gemotiveerd te blijven", zegt hij. "Dit is de ultieme droom van een chefkok."

Sinds een paar jaar was het Hof van Cleve van chef Peter Goossens het enige driesterrenrestaurant in ons land. Goossens reageert opgelucht dat hij zijn sterren kan behouden. "Het doet deugd dat we onze drie sterren mogen behouden", zegt hij. "Het blijft wel afwachten tot we terug mogen openen. Ik duim dat dit zo snel mogelijk is."

Bekijk alle driesterrenrestaurants en lees eronder verder:

2 sterren

Ons land is ook twee tweesterrenrestaurants rijker. Restaurant Castor van Maarten Bouckaert in Beveren-Leie in West-Vlaanderen is daar een van. "Het is fantastisch", reageert de chef op het nieuws. Hij is jarenlang souschef geweest van driesterrenchef Peter Goossens. Bouckaert bedankt vooral zijn eigen team. "Zonder hen én mijn echtgenote kan ik niets."

Ook het restaurant Bartholomeus van Bart Desmidt en Philip Vandamme in Knokke-Heist krijgt een tweede ster. Alles samen zijn er nu 4 tweesterrenrestaurants in Brussel, 14 in Vlaanderen, 5 in Wallonië en 1 in het Groothertogdom Luxemburg.

Bekijk hieronder de volledige lijst tweesterrenrestaurants en lees daarna verder:

1 ster

Er zijn dit jaar 10 restaurants die hun eerste ster krijgen. "Het is een hele eer om het nu al te krijgen", zegt chef Dominique Tondeurs van restaurant Libertine in Erpe in Oost-Vlaanderen, een van de nieuwe sterrenrestaurants. "Het product staat bij ons centraal, ik doe geen concessies over de kwaliteit en word daar nu voor beloond."

Een opvallende nieuwkomer is het Thaise restaurant Boo Raan in Knokke-Heist. De vrouwelijke Thaise chef, Dokkoon Kapuea, is helemaal overdonderd. "We hadden het echt niet verwacht", zegt zaakvoerder Patrick De Langhe in haar plaats.

Alles samen zijn er nu 11 sterrenrestaurants in Brussel, 63 in Vlaanderen, 29 in Wallonië en 8 in het Groothertogdom Luxemburg. Ook chef Gilles Melchior krijgt vandaag zijn eerste ster voor zijn werk in zijn restaurant Melchior in Tienen. "Ik probeer mijn eigen ding te doen en ben blij dat we nu erkenning krijgen voor ons concept."

De jonge chef van het jaar is Manon Schenck van La table de Manon, in Grandhan. "Het is een grote verrassing en mooie erkenning voor ons werk in deze moeilijke periode", zegt ze in een reactie. Het is voor haar ook belangrijk dat ze als vrouw bekroond wordt voor haar werk. "Het blijft voor veel mensen een mannenberoep, maar we zijn met steeds meer vrouwen en we krijgen steeds meer erkenning."

Er zijn ook 13 restaurants die hun sterren verliezen: 12 zaken met één ster en ook Sea Grill uit Brussel dat twee sterren moet afgeven. Dat laatste heeft te maken met het feit dat het restaurant verhuist en de chef aan een nieuw concept werkt.

Herbekijk hieronder de journaalreportage over de bekendmaking van de Michelinsterren:

Videospeler inladen...

Nvdr: In bovenstaande video is Werner Loens van Michelin op zijn vraag zo onherkenbaar mogelijk in beeld gebracht, zodat hij nog anoniem restaurants kan inspecteren. Hij heeft er geen problemen mee dat zijn naam genoemd wordt. Hij trad in het verleden al meermaals met naam naar voren als woordvoerder voor Michelin.

Meest gelezen