Kaat Bollen (archieffoto).

Kaat Bollen strijdt verder tegen veroordeling voor "sexy foto's": "Hoop dat mijn kinderen in betere wereld opgroeien"

Psychologe Kaat Bollen is niet van plan zich neer te leggen bij haar veroordeling door de Psychologencommissie, die vindt dat haar gedrag en seksueel getinte foto's het beroep van psycholoog schaden. "Ik doe dit niet voor mezelf, wel voor de toekomstige generatie", zegt ze in "De afspraak". Ondertussen komt er ook kritiek op de werking van de commissie, onder anderen van klinisch psycholoog Manu Keirse.

De Psychologencommissie ligt onder vuur sinds haar Tuchtraad de voormalige psychologe Kaat Bollen in beroep veroordeelde wegens (onder andere) te pikant bevonden foto’s op haar socialemediaprofielen. Bollen besloot daarop haar licentie op te zeggen, en is nu psychologe af.

Maar zich neerleggen bij de beslissing doet Bollen niet. "Eerlijk gezegd was ik dat voor het weekend wel van plan. Hier is al te veel negatieve energie ingestoken", zegt ze in "De afspraak" op Canvas. "Maar dit weekend kreeg ik veel bijval op sociale media, ook van vrouwen die hetzelfde meemaken. Ik kan hen niet in de steek laten."

Samen met het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen bekijkt ze nu de opties, onder meer het Hof van Cassatie. "Ik doe dit niet voor mezelf, wel voor de toekomstige generatie. Ik hoop dat mijn kinderen in een betere wereld mogen opgroeien, waar ze niet afgerekend worden op hoe ze eruit zien en dat dat ook niet hun waardigheid bepaalt."

Bekijk hier het gesprek in "De afspraak". De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Klinisch psycholoog Manu Keirse, een instituut in ons land op het vlak van rouwverwerking, kan begrip opbrengen voor de uitspraak van de Tuchtcommissie - “de waardigheid waarmee iemand zich gedraagt, is zeer belangrijk” - al benadrukt hij het dossier van Bollen niet te kennen.

Gecontacteerd door onze redactie, laat Keirse zich wel scherp uit over de werking van de Psychologencommisie. Hij noemt het gebrek aan transparantie waarmee de commissie werkt “niet meer van deze tijd”. 

Hij ondervond zelf wat er gebeurt als je een klacht indient. “Je krijgt geen openheid over de manier waarop die behandeld wordt, of over de uitspraak. Je krijgt enkel het antwoord dat de klacht ontvangen is, en verder niets. De dader wordt gehoord, maar het slachtoffer niet.”

“In het geval van Bollen is er tenminste nog verwezen naar de klacht van de cliënt: de waardigheid van het beroep is genoemd. Maar in het algemeen heb ik de indruk dat de Psychologencommissie vooral de psychologen verdedigt, en er niet zozeer is voor de cliënt.”

Manu Keirse (archieffoto)

Bob Cools, gewezen voorzitter van de Beroepsvereniging voor Klinisch Psychologen, sluit zich aan bij de kritiek van Keirse. "Ik pleit al langer voor meer transparantie. In de eerste plaats voor de indiener van een klacht, maar ook ten aanzien van de collega's. Om van elkaar te leren hoe je omgaat met probleemsituaties. Nu veegt de Psychologencommissie elke vraag naar transparantie weg door te stellen dat alles wettelijk vast ligt. Laat ons een maatschappelijk debat voeren en die wet actualiseren."

Of de Psychologencommissie niet meer van deze tijd is, daar spreekt advocaat Hugo Lamon zich niet over uit. Hij behandelt vaker tuchtdossiers voor beoefenaars van vrije beroepen. Hij benadrukt wel dat de Tuchtraad van de Psychologencommissie het recht had om deze uitspraak te doen.

“Het is wel degelijk de bevoegdheid van de Tuchtraad om te oordelen over de waardigheid van het beroep, en of die in de verdrukking komt door de privéfoto’s van Bollen die in de media zijn gepubliceerd”, reageert hij in "De wereld vandaag" op Radio 1 (zie audio onder). “Alle vrije beroepen hebben zo’n raad die over de waardigheid van het beroep waakt.”

Waardigheid

Maar schaden de foto's van Bollen de waardigheid van het beroep van psycholoog? “Je mag alleszins zeker zijn dat zulke foto’s, zoals die van Bollen in de media, tien jaar geleden niet hadden gekund", zegt Lamon. "Vandaag oordeelt de Tuchtraad daar ook zo over. Maar je ziet wel dat in alle vrije beroepen dat strenge toezien op de waardigheid van het beroep wat evolueert. Ook in dit geval zijn er nu niet zo heel veel mensen die plots vinden dat alle psychologen iets onkies hebben, omdat één iemand zich nu zo profileert.”

Blijft de vraag of deze Psychologencommissie nog de vinger aan de pols heeft om die veranderingen in de maatschappij correct aan te voelen. Volgens Keirse alvast niet. Sterker zelfs: volgens hem wordt er maar beter een nieuw orgaan opgericht. “Ik wil morgen zó zitting nemen in een multidisciplinaire commissie die wel open communiceert en optreedt in het belang van de cliënten én de beoefenaars van het beroep.”

Meest gelezen