Videospeler inladen...

De Croo en Jambon tevreden over verdeling Europees relancegeld, Brusselse regering zit met gemengde gevoelens  

De federale regering en de regeringen van de deelstaten zijn het maandag eens geraakt over een eerste versie van het "plan voor herstel en veerkracht" en de verdeling van de Europese relancefondsen. België ontvangt 5,95 miljard euro uit het nieuwe Europese relancefonds om het economisch herstel na de coronacrisis te financieren. Voor Vlaanderen komt er 2,25 miljard euro uit die pot. De Brusselse regering was verdeeld en zegt na spoedberaad "te rekenen op bijkomende steun". 

Maandag hebben de verschillende regeringen in het land een akkoord bereikt over de verdeling van die pot van bijna 6 miljard euro Europese steun, die zal worden uitgekeerd in de vorm van leningen en subsidies. Het federale niveau ontvangt 1,25 miljard, Vlaanderen 2,25 miljard, Wallonië 1,48 miljard, de Franse Gemeenschap 495 miljoen, Brussel 395 miljoen en de Duitse Gemeenschap 50 miljoen, zo heeft persagentschap Belga uit goeie bron vernomen. De Vlaamse regering had op 3 miljard gehoopt, maar zal het dus met minder moeten stellen.

"Dit is een belangrijke stap voor onze relancestrategie", reageert premier De Croo. "Iedereen weet dat onze economie bijzonder hard geraakt is. Dit investeringsplan gaat onze economie sterker maken en vooral ook vernieuwen. Dit gaat vooral over investeringen rond digitalisering, duurzaamheid en productiviteit."

Dit gaat vooral over investeringen rond digitalisering, duurzaamheid en productiviteit

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Volgens De Croo liggen de projecten daarvoor al klaar. "Nu zullen de verschillende regeringen zeggen welke projecten voor hen de belangrijkste zijn. Federaal zal staatssecretaris Thomas Dermine (PS) ervoor zorgen dat het een samenhangend geheel is. Bijvoorbeeld als men federaal ervoor kiest om te investeren in het spoor, moet men zien dat dat strookt met de deelstaten en hun investeringen in mobiliteit."

Hij hoopt nu dat de Europese miljarden ook private investeringen zullen in gang steken. "Op een moment waarop de economie moet worden opgestart en we technologisch op een kantelpunt zitten en we een bocht moeten maken naar technologie en duurzaamheid, moeten de private sector en overheid elkaar vinden."

Welke projecten er zoal in aanmerking komen, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens staatssecretaris Dermine is het de bedoeling om daarover tegen eind deze maand te landen, gevolgd door bijkomend overleg met Europa. Eind deze maand krijgen we dus een beter zicht op de lijst van projecten, maar de knoop zal pas eind april definitief worden doorgehakt. 

Beluister hier het gesprek met premier De Croo in "De ochtend" op Radio 1:

Martin Bertrand / Hans Lucas

"Verdedigbaar"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is tevreden dat het geld er nu komt, maar het waren geen gemakkelijke gesprekken, zegt hij: "Je moet een akkoord vinden, anders is het voor iedereen nul. Als je je wildste dromen wilt waarmaken, hoop je natuurlijk op een hoger bedrag. Ik denk dat dit voor iedereen een beetje pijn doet, dus in zijn globaliteit verdedigbaar is."

Ook zijn partijgenoot, Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA), is tevreden dat er een deal is. "Het is er niet de tijd naar om onze relance te laten wachten."

Herbekijk het interview van Bart Verhulst in "Het Journaal" met Vlaams minister-president Jambon (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

In Vlaanderen lag al een relanceplan klaar dat goed was voor 4,3 miljard euro. Volgens Jambon kan dat plan nu uitgevoerd worden zoals voorzien was. "Op vlak van digitalisering willen we Vlaanderen op dat vlak verder naar de top van Europa brengen. Niet alleen op vlak van de overheidsprocessen, maar ook onder meer in de uitrol van 5G en in de oprichting van een datanutsbedrijf."

Vlaams minister-president Jan Jambon.

Daarnaast pompt Vlaanderen ook geld in duurzaamheidsprojecten, onder meer om CO2 te reduceren, en investeert het in mobiliteitswerken zoals de aanleg van betere en nieuwe fietspaden en de verhoging van bruggen voor de binnenscheepvaart.

Beluister hier een samenvatting van de reacties van De Croo en Jambon in "De ochtend" op Radio 1:

Brusselse regering houdt spoedberaad

Bij de Brusselse regering weerklonk ongenoegen, onder meer bij minister van Werk en Beroepsopleiding Bernard Clerfayt (DéFI), minister van Klimaattransitie, Leefmilieu en Energie Alain Maron (Ecolo) en staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo). Zij vinden dat Brussel te weinig geld toebedeeld krijgt. Bij het kabinet van Clerfayt was te horen dat Brussel een economische motor voor heel het land is en tegelijk een relatief hoge werkloosheid kent. Met dat laatste is ook rekening gehouden bij de Europese verdeling van de fondsen, klonk het nog.

Lees voort onder de tweet.

De Brusselse regering heeft vanmiddag spoedberaad over de kwestie gehouden. Minister-president Rudi Vervoort (PS), die zelf mee heeft onderhandeld over de verdeling van het geld uit het relancefonds, laat weten erop te rekenen dat de federale regering en de Vlaamse en de Franse Gemeenschappen bijkomend in Brussel zullen investeren, bovenop de 395 miljoen euro die nu als zijn toegezegd.

En de begroting?

Het gaat hier voor alle duidelijkheid over investeringsgeld. De bloedrode begrotingen van de verschillende niveaus in ons land gaan hier dus niet direct beter van worden. Wanneer pakken we dat dan aan? "Voor Vlaanderen zijn dat meestal eenmalige uitgaven: uitgaven die wel de schuldgraad verhogen, maar die geen impact hebben op het volgende begrotingsjaar", legt Jambon. "Wij kijken aan tegen een begrotingsuitdaging van structureel ongeveer 2 miljard euro."

We gaan van 2021 gebruikmaken om ons voor te bereiden, om dan vanaf 2022 het pad naar een begroting in evenwicht in te zetten

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

"Daarom zal dit relanceplan belangrijk zijn om de economische groei te intensifiëren. We gaan van 2021 gebruikmaken om ons voor te bereiden, om dan vanaf 2022 het pad naar een begroting in evenwicht in te zetten."

Ook De Croo is het daarmee eens. "De investeringen die we nu doen, gaan economische activiteit mogelijk maken en groei mogelijk maken. Dat versterkt het economisch weefsel en zal welvaart creëren. En een land dat welvaart heeft, heeft alle mogelijkheden om het gat in de begroting dicht te rijden."

Europese goedkeuring nodig

Het Belgische plan met alle investeringen gaat naar de Europese Commissie. "Die gaat dat evalueren en bekijken welke structurele hervormingen ons land zal doen. In april zal het plan uiteindelijk finaal worden afgeklopt en beginnen we ons deel te krijgen van die 5,9 miljard euro", aldus nog De Croo.

Meest gelezen