Seppe Nobels van Graanmarkt 13 in Antwerpen is één van de eerste 10 chefs met "groene" Michelinster in ons land

Graanmarkt 13 in Antwerpen is één van de tien restaurants in ons land die voor het eerst een groene ster krijgen van de wereldberoemde restaurantgids Michelin. De groene sterren worden uitgereikt aan chefs die inzetten op duurzaamheid en bijvoorbeeld hun ingrediënten aankopen bij lokale telers, of ze zelf telen. "Het is zo'n gek jaar geweest, en dan opeens een ster krijgen van Michelin: lekker!", zegt chef Seppe Nobels enthousiast.

"Als klein manneke keek ik altijd op naar sterrenchefs", vertelt Seppe Nobels blij na de uitreiking. "En dit is een compleet nieuw verhaal bij Michelin. Ik had al wel gehoord van die groene sterren in Japan en in Frankrijk. Dus om die nu te krijgen, dat is echt een heel leuk gevoel."

Had hij dan toch niet liever een echte ster gekregen? "Goh, een ster is een ster, in mijn ogen. Anders zouden ze het maar een groen klavertje moeten noemen", lacht hij. "Er zijn in België 150 sterrenchefs en daarvan hebben er 10 een groene ster. Het is een supermooie onderscheiding. Want als er iets leeft in de maatschappij nu, dan is het duurzaamheid. Dat is veel belangrijker dan etiquette of een bepaalde sfeer in een restaurant. Duurzaamheid leeft bij iedereen en het is fijn om daaraan mee te sleutelen."

Duurzaamheid is veel belangrijker dan etiquette of sfeer. Het is fijn om daaraan mee te sleutelen.

Seppe Nobels - chef Graanmarkt 13

Graanmarkt 13 werd eerder ook al uitgeroepen tot beste groentenrestaurant door die andere restaurantgids, Gault & Millau. Verse groenten en kruiden staan dan ook centraal op de menukaart. Die worden ook in een moestuin boven op het dak geteeld. Daarnaast staan er ook bijenkasten op dat dak. Nobels wil ook zo weinig mogelijk voeding weggooien, zoals bijvoorbeeld met de anti-verspillingspralines die hij eind vorig jaar voorstelde.

Asperges

Intussen zijn de restaurants wel gesloten door de coronamaatregelen en probeert hij de moed erin te houden. "Ik geef niet op en ik hoop deze lente alsnog mijn aspergemenu te kunnen brengen. Vorig jaar heb ik dat niet kunnen doen, omdat we net voor het seizoen dicht moesten. Ik ben geboren in Mechelen en voor mij is de asperge een heel bijzondere groente, ik at dat als kind ook enorm graag. Dus laat ons hopen dat er dit jaar asperges kunnen geserveerd worden in Graanmarkt 13."

Meest gelezen