Jasper Jacobs

Teruggekeerde reizigers veroorzaken enorme stijging in aantal coronabesmettingen in Brussel

In het Brussels Gewest neemt het aantal coronabesmettingen enorm toe, en dat heeft te maken met reizigers die teruggekeerd zijn uit het buitenland. Vooral in Etterbeek, Elsene en Sint-Pieters-Woluwe zien ze de cijfers toenemen. 

"Sinds een aantal dagen zien we in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat het aantal mensen, dat positief test op het coronavirus, serieus de hoogte ingaat", vertelt Inge Neven van de Brusselse Gezondheidsinspectie. "Tussen 1 en 7 januari werden gemiddeld 1.816 bevestigde besmettingen per dag geteld, wat 14 procent meer is dan de week daarvoor." 

Terugkerende reizigers

De stijging is voor Neven geen verrassing en heeft onder andere te maken met terugkerende vakantiegangers. "We hebben de afgelopen twee weken zowat 50.000 reizigers gehad, die uit rode zones zijn teruggekeerd. En daarvan zijn heel wat mensen getest op de eerste en de zevende dag. Dus het gros van de stijging kunnen we daaraan toewijzen. De stijging heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat er meer getest wordt." 

Vooral in de zuidelijke gemeenten van Brussel wordt er een stijging waargenomen. "Het gaat onder andere om Brussel, Etterbeek, Elsene en Sint-Pieters-Woluwe" zegt Neven. "Het zijn ook de gemeenten waar de meeste Passenger Location formulieren, die je verplicht na een verblijf dan 48 uur in het buitenland moet invullen, werden ingediend. Veel van die formulieren betekent natuurlijk ook veel meer testen, waardoor je ziet dat het aantal besmettingen ook fors is toegenomen." 

Testen en de quarantainemaatregelen opvolgen om coronavarianten, zoals de Britse, buiten te houden

Inge Neven, Brusselse Gezondheidsinspectie

De grote vrees van onder anderen virologen en ook van Inge Neven is dat een variant van het virus, zoals de Britse, ons land mee binnenkomt met een reiziger. "Daarom dat we ook meer moeten testen en die verplichte quarantaine moeten opvolgen", verduidelijkt Neven. "We moeten er alles aan doen om die derde golf absoluut te vermijden. En wie in het buitenland is geweest, kan andere varianten van het virus meebrengen. Zoals de Britse variant, die veel besmettelijker is." 

Meest gelezen