Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Toerisme in Brugge beleefde absoluut dieptepunt in 2020

2020 was door de coronacrisis een "annus horribilis" voor het toerisme in Brugge. In de historische binnenstad werden vorig jaar amper 3,4 miljoen bezoekers geteld. Dat is maar liefst 56 procent minder dan in 2019.

Dat het toerisme een rampjaar beleefd heeft, weten we allemaal. Maar de naakte cijfers doen ook de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V) schrikken. "Het voelt vreemd aan dat de top 10-dagen van 2020 zich op één na allemaal situeren in januari en februari, traditioneel de kalmste periode van het jaar. Toen was er bij ons nog geen sprake van corona. In januari noteerden we zelfs nog een groei. Maar in maart kelderden de bezoekersaantallen."

De verblijfslogies, cafés, restaurants en winkels in Brugge kregen rake klappen vorig jaar. Ze zagen hun omzet met ongeveer 65 procent verminderen, doordat de toeristen massaal wegbleven. Burgemeester De fauw: "We laten onze zwaar gehavende sector niet in de steek. Het stadsbestuur zorgt voor steun in de vorm van kortingen, vrijstelling van taksen en effectieve financiële hulp."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Voorzichtige heropleving

Ondertussen is het vaccineren van de bevolking begonnen. En daarom hoopt Brugge op een voorzichtige, gedeeltelijke heropleving in 2021. Maar de klap van 2020 zal nog lang nazinderen. Schepen Philip Pierins (SP.A): "Het herstel wordt een werk van lange adem. We nemen aan dat het internationaal toerisme zich pas in 2024 zal herstellen."

Meest gelezen