Evenementenbedrijf uit Heusden-Zolder wil handje helpen bij oprichten vaccinatiecentrum: "Laat ons helpen"

Gemeentebesturen denken volop na over waar er bij hen eventueel een vaccinatiecentrum ingericht zou kunnen worden. En het evenementenbedrijf Witti Group uit Heusden-Zolder hoopt voor de organisatie een handje te kunnen helpen: "Het zou jammer zijn mochten we niet gevraagd worden."

In Limburg komen er in totaal 16 vaccinatiecentra. "We starten met één centrum per eerstelijnszone, dat zijn er een achttal in Limburg", vertelt Dirk Ramaekers, medisch directeur van het Jessa Ziekenhuis en hoofd van de taskforce vaccinatiestrategie. "Dat aantal wordt snel verdubbeld." Tegen eind deze week moet ook duidelijk worden waar die vaccinatiecentra juist zullen liggen. In Maaseik stelt burgemeester Johan Tollenaere (Open VLD) het voormalige ziekenhuis voor, in het centrum van de stad. De inkomhal en de vele kamers op de benedenverdieping kunnen na een schoonmaakbeurt al meteen gebruikt kunnen worden. Ander voordeel is de ruime parking en de nabijheid van het nieuwe ziekenhuis, wat logistieke voordelen biedt bij het het bewaren van de materialen maar ook bij eventueel medische hulp. 

Ook de evenementensector wil bijspringen. Het bedrijf Witti Group uit Heusden-Zolder zit zoals zoveel eventbureaus zonder werk en wil meedenken aan hoe zo'n vaccinatiecentrum er zou kunnen uitzien. "Laat ons helpen, en laat ons het infrastructuurgedeelte voor onze rekening nemen, en eventueel ook het dagdagelijkse beheer van zo'n centrum", zegt zaakvoerder Tom De Weyer.  Ik denk aan mensen die zorgen voor de doorstroom, security enzo. Daar kunnen we perfect mee helpen, dus we zouden de ploeg kunnen vergroten. Het zou jammer zijn mochten we niet gevraagd worden." 

(Lees verder onder de foto:)

De organisatie van zo'n vaccinatiecentrum blijkt al bij al goed mee te vallen, volgens het bedrijf. "Het is te vergelijken met het organiseren van een grote beurshal", gaat de De Weyer verder. "Er moet stroom zijn, er moeten verschillende kotjes gebouwd worden. Mensen moeten bij aankomst op de site goed naar de signalisatie kunnen kijken waar men kan geholpen kan worden..." Het bedrijf is voor alle duidelijkheid nog niet gevraagd om mee te werken aan een vaccinatiecentrum, maar heeft wel al een digitaal plan klaar. 

De evenementensector kan zeker een partner zijn. Ze hebben nu eenmaal de expertise en kunnen snel schakelen

Dirk Ramaekers, medisch directeur van het Jessa Ziekenhuis en hoofd van de taskforce vaccinatiestrategie

Dirk Ramaekers bevestigt dat de evenementensector een handige partner kan zijn in het vaccinatiecentraverhaal, maar benadrukt wel dat er bij zo'n centrum heel wat komt kijken. "Het is natuurlijk veel meer dan een digitaal plan. Vanuit de taskforce hebben we een blueprint ontwikkeld voor zo'n centrum, en je moet met heel wat rekening houden: veiligheid, voldoende parking, onthaal, een observatieruimte, de juiste verdeling van de vaccins en natuurlijk het toedienen", legt Ramaekers uit. "Hoe dan ook kan de evenementensector zeker een partner zijn. Ze hebben nu eenmaal de expertise en kunnen snel schakelen. Het is nu aan het Agentschap Zorg en Gezondheid, de lokale besturen en de eerstelijnszone om te bekijken met wie ze in zee gaan."

Meest gelezen