Verenigde Staten brandmerken de sjiitische Houthi-militie in Jemen als "terroristische organisatie"

De aftredende minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gaat de Houthi's op de lijst van buitenlandse terreurgroepen plaatsen. Dat kan grote gevolgen hebben voor de humanitaire hulp aan de bevolking van Jemen, want de meeste Jemenieten wonen in gebied dat door de Houthi-militie gecontroleerd wordt. 

Minister Pompeo zegt dat hij niet enkel Ansar Allah, maar ook drie van zijn leiders (Abdul Malik al-Houthi, Abd al-Khaliq Badr al-Din al-Houthi en Abdulla Yahya al-Hakim) op de lijst van wereldwijde terreurgroepen en terroristen wil plaatsen. Ansar Allah of "helpers van god" is de officiële naam van de sjiitische Houthi-militie die een groot deel van Jemen controleert. Concreet gevolg is van die beslissing is dat zaken doen met de Houthi's voortaan strafbaar zou worden onder Amerikaans recht.

De beslissing komt niet uit de lucht vallen en komt bovenop een aantal sancties die de voorbije weken getroffen zijn tegen Iraanse topfiguren en instellingen. Iran is een bondgenoot van de Houthi's, al behoren die niet tot dezelfde tak van het sjiisme als de meeste Iraniërs. 

De Houthi's vinden dat het gedrag van de regering van VS-president Donald Trump zelf "terroristisch is" en behouden zich het recht voor om gepast te reageren. 

Wat met internationale hulp?

De Verenigde Naties en internationale hulporganisaties hadden eerder gewaarschuwd tegen de beslissing om de Houthi's uit te roepen tot "terroristen". Zij vrezen dat dat de hulpverlening voor de bevolking van Jemen in het gedrang zal brengen. Zowat 80 procent van alle Jemenieten is op een of andere manier afhankelijk van buitenlandse hulp en de meeste Jemenieten wonen in gebied dat gecontroleerd wordt door de Houthi's.

Volgens minister Pompeo zijn er voldoende uitzonderingen om de hulp niet in het gedrang te laten brengen. Oxfam America en de Noorse Vluchtelingenraad vragen dat de toekomstige president Joe Biden de maatregel snel ongedaan maakt als hij op 20 januari de macht overneemt in de VS. 

De Houthi's zijn een integraal onderdeel van de maatschappij in Jemen

VS-diplomaat Ryan Crocker

Ook in de VS is er kritiek. De Amerikaanse topdiplomaat en Midden-Oosten-deskundige Ryan Crocker noemt de beslissing van Pompeo zinloos. "De Houthi's zijn een integraal onderdeel van de maatschappij in Jemen. Deze beslissing maakt voor ons een strategische vijand van een lokale machtsfactor die al generaties deel uitmaakt van Jemen". 

Wie zijn die Houthi's?

Ansar Allah -beter bekend als Houthi's- vormen een stammenmilitie in het uiterste noorden van Jemen. Ze maken deel uit van de zayditische sjiieten, een belangrijke bevolkingsgroep in Jemen. De Houthi's voeren al sinds de jaren 80 jaren strijd tegen de achteruitstelling van hun gebied en wat ze de corrupte regering van ex-dictator Saleh noemden. 

In 2013 liepen de Houthi's verrassend de hoofdstad Sanaa en een groot deel van het noorden van Jemen onder de voet. Sindsdien strijden ze tegen wat overblijft van het regeringsleger, maar ook tegen soennitische terreurgroepen zoals Al Qaeda en IS. Dat conflict is ook regionaal: de Houthi's zijn bondgenoten van Iran; hun vijanden krijgen steun uit Saudi-Arabië en de Emiraten. Als reactie op Saudische luchtbombardementen voeren de Houthi's ook raket- en drone-aanvallen uit op Saudi-Arabië en op tankers in de Rode Zee.

Meest gelezen