Videospeler inladen...

Bakker uit Kemzeke verkoopt 10 keer meer worstenbrood en appelbollen: "Verloren Maandag wordt steeds populairder in Waasland"

Op Verloren Maandag, de eerste maandag na Driekoningen, worden in het Waasland steeds meer appelbollen en worstenbroden gegeten. Verloren Maandag is een Antwerpse traditie, maar steeds meer Waaslanders nemen de traditie over. Bakker Filip uit Kemzeke bakte vannacht maar liefst 2.000 appelbollen en worstenbroden. 

Bij bakkerij Filip en Ilse in Kemzeke zijn ze gisterenavond al begonnen met de voorbereidingen voor Verloren Maandag. “We zijn begonnen met het kruiden van het gehakt. Daarna hebben we het gehakt door de kroketmachine gedraaid. De appels worden de hele tijd geschild”, zegt bakker Filip. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Hoogdag voor bakkers

“21 jaar geleden zijn we begonnen met het bakken van de worstenbroodjes en de appelbollen", gaat de bakker verder. "Toen bakten we er 200. Nu zitten we al aan 2.000. Dat betekent dat de inwoners de traditie vanuit Antwerpen aan het overnemen zijn. Het is voor ons de drukste dag van het jaar. Het is zelfs drukker dan op Moederdag en Kerstdag. Het is ook minder arbeidsintensief, want aan taarten werk je langer én je hebt meer grondstof nodig. Bij worstenbroodjes en appelbollen is het vrij eenvoudig. Je hebt alleen maar bladerdeeg, appel en worst nodig. Dat maakt dat onze omzet tijdens Verloren Maandag de hoogste van het jaar is.”

(Lees verder onder de foto.) 

De klanten stonden al van 's morgens vroeg, coronaproof, in de rij te wachten bij bakkerij Filip en Ilse in Kemzeke.  Iedereen had zo zijn eigen reden om Verloren Maandag te vieren. “Mijn man komt uit Antwerpen, ik ben een West-Vlaamse en ken de traditie niet, maar ondertussen kan ik niet meer zonder mijn jaarlijkse Verloren Maandag”, vertelde een klant. Andere klanten hadden het dan weer over een sobere maaltijd na de feestdagen. 

Oorsprong van Verloren Maandag

Maar waar kent de traditie nu echt zijn oorsprong? Er doen verschillende verhalen de ronde. Een van de verhalen gaat over de arbeiders van de Antwerpse haven. Zij kregen op zondag hun loon. Sommige mannen gingen dan eerst op café en gaven de rest van hun loon aan hun vrouw.  Op maandag na Driekoningen bleef er amper geld over om nog op café te gaan. De mannen gingen dan maar op zoek naar eten. De slagers uit de buurt wisten dat en deelden gratis worstenbroodjes uit. Ze hadden daardoor minder inkomsten en het was dus een “Verloren Maandag”. 

In de archieven wordt er voor het eerst geschreven over “Verloren Maandag” in 1730 in Leuven. Op die dag werd niet gewerkt omdat de ambtenaren er hun eed aflegden om nadien te feesten. Om het  feest wat goedkoper te maken, kreeg iedereen een goedkoop vleesbroodje.  De ambtenaren werkten die dag niet meer en dus werd de dag al vlug een “Verloren Maandag” genoemd. 

Herbekijk ook de journaalreportage over Verloren maandag in Antwerpen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen