Videospeler inladen...

Geschorst gemeenteraadslid Melikan Kucam 8 jaar naar cel voor mensensmokkel en gesjoemel met humanitaire visa

De correctionele rechtbank in Antwerpen heeft voormalig N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam veroordeeld tot 8 jaar cel voor mensensmokkel, omkoping en lidmaatschap van een criminele organisatie. Begin 2019 bracht ons magazine "Pano" naar buiten dat Kucam geld vroeg voor het toekennen van humanitaire visa aan oosterse christenen. De rechtbank noemde de verklaringen van Kucam "compleet ongeloofwaardig" en zette hem ook uit zijn politieke rechten. Kucam gaat in beroep tegen de uitspraak.

Melikan Kucam stond terecht voor mensensmokkel, passieve omkoping en deelname aan een criminele organisatie. De correctionele rechtbank in Antwerpen bevindt hem nu over de hele lijn schuldig. Kucam krijgt een celstraf van 8 jaar en wordt voor 10 jaar uit zijn politieke rechten ontzet. Hij moet een boete van 696.000 euro betalen. 450.000 euro werd verbeurdverklaard. Zijn zoon en vrouw krijgen respectievelijk 4 jaar en 40 maanden cel. De Belgische staat krijgt een schadevergoeding. Het parket vroeg na het voorlezen van het vonnis de onmiddellijke aanhouding van Kucam wegens gevaar op ontvluchting. Maar daar ging de rechtbank niet op in.

De rechter sprak zich niet uit over de rol van het kabinet van Theo Francken (N-VA), de toenmalige staatssecretaris van Asiel en Migratie. Het kabinet vertrouwde op de lijsten die Kucam voorlegde door zijn aanzien binnen de Assyrische gemeenschap. Vanuit het kabinet werd voor alle duidelijkheid niemand veroordeeld. Maar een aantal vertrouwelingen (van Kucam) was volgens de rechtbank wel op de hoogte van het systeem en heeft eraan meegewerkt. Zij werden wel veroordeeld. De advocaten van Kucam, Walter Damen en Mounir Souidi, laten weten dat ze zich tegen de uitspraak verzetten en in beroep gaan. Dat wil zeggen dat het proces opnieuw moet worden gedaan.

Waar ging de zaak over?

De zaak-Kucam werd in 2019 mede door ons magazine "Pano" naar buiten gebracht, al was het parket ook al bezig met een onderzoek. In 2017 had Kucam het initiatief genomen om oosterse christenen te redden uit het oorlogsgebied in Syrië en Irak. Hij nam daarvoor contact op met het kabinet van Francken. Kucam, die zelf verkozen was als N-VA-gemeenteraadslid in Mechelen, had goede banden met het kabinet. Hij screende de families die gered wilden worden, en bepaalde wie er op de lijsten kwam van mensen die recht zouden krijgen op een visum. 246 mensen konden op die manier gered worden. Tot daar niks illegaals.

Videospeler inladen...

Alleen vroeg Kucam daar volgens het parket geld voor, zonder dat het kabinet-Francken dat wist. Veel geld: sommige mensen zouden duizenden euro's betaald hebben voor een plaats op de lijst. De bewijzen daarvoor vond het parket in afgeluisterde telefoongesprekken en via getuigen. Alles samen zou Kucam 95 mensen hebben laten betalen voor een humanitair visum. Kucam zelf zei dat hij wel eens een cadeautje had gekregen uit dankbaarheid, "maar dan ging het om een envelop met geld, een kostuum of een das". De 390.000 euro die werd gevonden in een kluis op naam van zijn vrouw, bestond volgens hem uit trouwcadeaus die hij voor andere mensen bijhield. Volgens Kucams advocaat hebben de tussenpersonen mogelijk wel geld geïncasseerd. 

Herbekijk hieronder de Pano over het gesjoemel met humanitaire visa (en lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

"Ongeloofwaardig"

Volgens de rechtbank heeft het onderzoek een criminele organisatie blootgelegd. Kucam bedreigde slachtoffers die niet wilden betalen, en ook tijdens zijn aanhouding gingen die bedreigingen verder, via zijn zoon. Kucam is zeer veelvuldig ondervraagd en gedetailleerd geconfronteerd met feiten uit het onderzoek. Rekening houdend met onder andere telefoontaps, whatsappconversaties en getuigenissen vindt de rechtbank zijn verklaringen "compleet ongeloofwaardig".

Volgens de aanklager bleven veel oosterse christenen ook niet in ons land, maar reisden ze door naar andere Europese landen, terwijl dat met hun visum niet mocht. Een honderdtal mensen heeft nooit asiel in ons land aangevraagd, ook al was dat een voorwaarde om een visum te krijgen. Volgens de rechter wist Kucam wel degelijk dat sommigen van de ontvangers van zo'n visum niet in ons land zouden blijven, en vroeg hij daarvoor zelfs extra geld. De aanklager vroeg daarom in totaal tien jaar cel, een boete van 1,9 miljoen euro en een levenslange ontzetting uit zijn politieke rechten, waardoor hij nooit meer verkiesbaar zou kunnen zijn. De rechtbank komt daar nu ten dele aan tegemoet.

Vrouw en zoon

Behalve Melikan Kucam stonden ook zijn zoon en vrouw terecht, en 7 anderen die als tussenpersoon of vertrouweling zouden hebben opgetreden. Allemaal vroegen ze de vrijspraak, maar volgens de rechtbank waren ook zij op z'n minst op de hoogte van het frauduleuze systeem. Ook zij werden ten minste voor een deel schuldig bevonden.

Kucam schakelde zijn zoon in als rechterhand. Hij deed de praktische opvolging en stond in nauw contact met het kabinet, volgens de rechtbank. De zoon moet 4 jaar naar de gevangenis en kreeg een boete van 216.000 euro, waarvan de helft met uitstel. 425.000 euro werd verbeurd verklaard. De vrouw van Kucam kreeg 40 maanden cel en moet een boete van 32.000 euro betalen. 30.000 euro werd verbeurd verklaard. Ook zij worden voor 10 jaar uit hun politieke rechten ontzet. 

Bekijk hieronder de analyse van onze Justitiereporter Anne Vanrenterghem:

Videospeler inladen...

Meest gelezen