Videospeler inladen...

23 jongeren veroordeeld voor lockdownfeestjes in Antwerpen: "Egoïstisch en asociaal"

De politierechtbank in Antwerpen heeft de eerste vonnissen geveld over vier lockdownfeestjes. 23 jongeren kregen celstraffen tot 2 maanden en boetes tot 1.200 euro.

Het eerste feestje speelde zich af in een hotel in Brasschaat. "De politie kreeg een klacht voor lawaai, en ontdekte dat er drie hotelkamers waren afgehuurd, waar een feestje plaatsvond met lachgas en alcohol", vertelt persrechter Wim Schelkens. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Elf twintigers werden betrapt, ze kregen vandaag straffen van 8 dagen tot 3 maanden en geldboetes tot 400 euro. Daar komen ook nog de gerechtskosten bovenop, wat op ongeveer 300 euro neerkomt. Een beklaagde werd vrijgesproken. 

Deelnemers aan lockdownfeestjes worden sinds de start van de tweede lockdown strenger aangepakt door het parket Antwerpen. Meerderjarigen worden meteen gedagvaard voor de politierechtbank.

De zwaarste straf die vandaag werd uitgesproken, is een geldboete van 1.200 euro en een gevangenisstraf van 2 maanden. "De rechtbank hield rekening met de context, met het strafblad van de verdachten en met het aantal processen-verbaal dat er al tegen hen was opgesteld."

Maar het was ook de bedoeling om een signaal te geven, zegt de persrechter: "De rechtbank wilde in de eerste plaats wijzen op de ernst van deze coronacrisis, en heeft het belang benadrukt van de coronamaatregelen die werden ingesteld. En dus heeft de rechtbank gezegd dat het egoïstisch en asociaal is om je niet aan die coronamaatregelen te houden, omdat men het eigen belang boven het maatschappelijk belang plaatst. En wie de regels overtreedt, geeft aan anderen het signaal dat ze dat ook kunnen doen."

Binnenkort volgen nog meer vonnissen over lockdownfeestjes.

Herbekijk ook de analyse van het vonnis door onze verslaggever ter plaatse Caroline Van den Berghe:

Videospeler inladen...

Meest gelezen