Campo Solar

West-Vlaamse organisatoren weten nog niet of hun muziekfestival zal kunnen plaatsvinden

West-Vlaamse organisatoren van muziekfestivals leven tussen hoop en vrees. De vaccinatiecampagne komt op gang, maar gebeurt die snel genoeg om ook jonge mensen coronaproof te maken? Als de campagne sputtert of net te laat komt, dan hopen ze dat sneltests voor de bezoekers aan de ingang zullen mogen, al is er meer dan één organisator die ervan huivert om iets te doen dat slecht kan uitdraaien in de strijd tegen het coronavirus. Als de festivals kunnen doorgaan, dan rijst meteen de vraag: alleen Belgische bands, of ook bands uit het buitenland?

Vorige week lanceerde minister van volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP-A) "Het rijk der vrijheid": het moment waarop we opnieuw feestelijk met elkaar mogen omgaan. Veel jonge mensen vertalen dat als het moment waarop ze weer onbezorgd van een festival kunnen genieten. De geest is intussen uit de fles en nu proberen festivalorganisatoren te bekijken of ze genoeg houvast hebben om hun organisatie op poten te zetten. 

Begin of einde van het seizoen

Organisator van het Brugse cactusfestival Patrick Keersebilck vat het samen: "We komen van een situatie waarin iedereen zou ingeënt zijn op het eind van dit jaar, dan verschoof het naar eind september, dan werd er gezegd dat de vaccinatie van de brede bevolking vanaf juni zou plaatsvinden, dan nog sneller, afhankelijk van extra leveringen van vaccins. Ons festival loopt tijdens het tweede weekend van juli. Het is moeilijk om er zicht op te krijgen." De volgorde van de festivals, speelt natuurlijk ook een rol. Labadoux, tijdens het eerste weekend van mei in Ingelmunster, bijt ongeveer de spits af. "Onze kansen om een normaal festival te kunnen organiseren, lijken te smelten als sneeuw voor de zon", zegt organisator Carl Windels. Hekkensluiter Leffingeleuren, tussen 10 en 12 september, heeft dan weer moed: "Wij kunnen het nog een tijdje aanzien, en leren van hoe de andere festivals het hebben aangepakt", zegt Lode Pauwels. 

Koken kost geld

"Ik weet niet of het mogelijk is om je voor te bereiden op veel verschillende scenario's", zegt Bavo Vanden Broeck van het Dranouter festival. Dat festival vindt plaats tijdens het eerste weekend van augustus. "Vanaf een bepaald moment moet je ook kosten beginnen maken en we weten het op dit moment echt niet. Er zal in elk geval iets komen, ook vorige zomer hebben we een alternatieve versie van het festival gemaakt, maar hoe het nu moet, weten we niet, we wachten even af." Campo Solar uit Damme weet alles van alternatieve scenario's. Vorig jaar nog bouwden ze een amfitheater, zodat de bubbels verder (of hoger?) uit elkaar konden zitten. Een huzarenstukje. Dit jaar hopen ze dat het niet meer nodig zal zijn en ze opnieuw de velden kunnen innemen.

Binnenlandse of buitenlandse artiesten

Artiesten uit het buitenland uitnodigen leek ook vorig jaar al een - letterlijk - verre droom, de binnenlandse artiesten werden herontdekt, al bleef het altijd spelen met de handrem op. Bavo Vanden Broeck van het Dranouter festival weet niet of buitenlandse artiesten uitnodigen zal kunnen. "Je zou het kunnen overwegen", zegt Patrick Keersebilck van het Cactusfestival, "maar het heeft weinig zin om daar nu al over te speculeren, omdat we niet weten wat er in de maand juli zal opgelegd worden als maatregel." Carl Windels van Labadoux: "We zullen niet een artiest uit een land in de rode zone naar hier laten komen, om hem dan in quarantaine te laten gaan. We zullen geen zotte dingen doen. " Campo Solar kiest altijd voor Belgisch talent en zelfs voor lokale artiesten. "Een nationale artiest uit ons land, met een lokale artiest in het voorprogramma", zegt Karel Standaert. Leffingeleuren hoopt buitenlandse artiesten op de affiche te kunnen plaatsen. "Amerikaanse artiesten, dat zie ik nog niet gebeuren, maar Britse wel", zegt Lode Pauwels, "Wij zijn een nichefestival. Het ontdekken van nieuwe, jonge bands uit het buitenland is ons handelsmerk." 

Karen Vandenberghe

Dansen? Ja, graag!

Waar vele mensen ook naar snakken is om weer eens goed te kunnen dansen. Karel Standaert van Campo Solar heeft in elk geval dansheimwee. "Wij hebben een heel breed aanbod, met DJ-sets en technomuziek. Maar ook tijdens de gewone optredens is het leuk om het weer eens zonder stoel te kunnen doen en te dansen." 

Testen aan de ingang

Er was recent een test in Barcelona: deelnemers aan een festival werden aan de ingang getest op corona. Wie negatief testte, mocht deelnemen, kreeg een veilig mondmasker en moest geen afstand meer houden. Niemand raakte besmet. Testen zou een extra bescherming kunnen bieden, zeggen de organisatoren. Maar wie moet de tests dan betalen? Patrick Keersebilck van Cactus weet dat het idee bekeken wordt door de Vlaamse regering, samen met festivals van de grootte van Pinkpop en Tomorrowland: "Het was de bedoeling van de festivalfederatie en van de grote partners binnen de federatie, de zogenoemde 'Big Five', waar onder meer Werchter en Dour in zit, om daarover rechtstreeks te onderhandelen met de regering, maar hoever het daarmee staat, dat weet ik niet. Het is allemaal afwachten hé." 

Meest gelezen