Robby Scheelen

Nieuwe foto's en visuele waarnemingen bewijzen het: "Wolf is nu helemaal ingeburgerd in Limburg"

Vorig jaar heeft Welkom Wolf, het meldpunt van Landschap vzw, meer dan 50 waarnemingen van de wolvenroedel in Noord-Limburg ontvangen. Zondagmiddag werd een van de Limburgse wolven nog gefotografeerd in het landbouwgebied tussen de twee belangrijkste leefgebieden van de wolven.

Het gaat om visuele waarnemingen sinds begin 2020 in het Limburgs wolventerritorium die door Welkom Wolf als 'zeker' worden beschouwd. In de cijfers zijn de schademeldingen, de foto's van pootafdrukken, de onzekere zichtwaarnemingen en waarnemingen van al dan niet vermeende wolven in de rest van Limburg niet meegerekend. Ook de waarnemingen van zwervende wolven zoals wolf Billy zijn niet meegeteld.

De meldingen zijn het bewijs dat steeds meer mensen de wolven echt te zien krijgen. "Logisch ook, want ze zijn nu al met vijf", aldus Jan Loos van Welkom Wolf. "De meldingen door het grote publiek zijn cruciaal om het gedrag en de gewoontes van de wolven in kaart te brengen, ook buiten de gebieden waar ze met wildcamera's worden opgevolgd."

Intussen komt het zwerfseizoen voor jongvolwassen wolven stilaan op gang. "Ook in de rest van Vlaanderen zijn de komende weken en maanden wolvenwaarnemingen mogelijk als langeafstandslopers vanuit de buurlanden de grens oversteken of als onze eigen volgroeide welpen op uitstap zouden gaan", besluit Loos.

Robby Scheelen

Meest gelezen