Een "uitzonderlijke tuin": ziet de beroemdste laan van Parijs (en de wereld) er binnenkort zo uit?

De Champs-Elysées, de beroemdste avenue van Parijs (en de wereld), moet zijn grandeur van weleer terugkrijgen. Dat vindt een plaatselijk comité, dat afgelopen weekend werd bijgetreden door burgemeester Anne Hidalgo. Hidalgo heeft zich de voorbije jaren ingezet voor het vergroenen van Parijs. De Champs Elysées zou een "uitzonderlijke tuin" moeten worden, vindt ze.  

Het plan om de Champs-Elysées te hertekenen werd in 2018 gelanceerd door een plaatselijk comité. De initiatiefnemers komen zowel uit de culturele als uit de economische sector. Volgens het plan moet het autoverkeer op de brede laan fors worden teruggedrongen, onder meer door het asfalt te halveren. In de plaats moet groen komen, en ruimte voor  voetgangers en fietsers.

In een interview met de krant Le Journal du Dimanche liet Hidalgo zich afgelopen weekend positief uit over het plan. De Champs-Elysées moet de allure krijgen van een "uitzonderlijke tuin", zei Hidalgo. Eén zinnetje was het, maar het comité was ermee in de wolken.  

Dat de beroemdste laan van Parijs (en de wereld) een transformatie ondergaat, is broodnodig, vindt het comité. "De legendarische laan heeft de voorbije dertig jaar haar pracht en praal verloren. Ze is verlaten door Parijzenaren en overgenomen door gele hesjes, stakingen, de pandemie en economische crises."

De bijna 2 kilometer lange Champs-Elysées is de plaats waar op de Franse nationale feestdag het défilé wordt gehouden, waar de winnaar van de Ronde van Frankrijk wordt gehuldigd en waar de Fransen triomfen van hun nationale voetbalploeg vieren. 

Bekijk hieronder het promofilmpje van het architectenteam dat de plannen voor de nieuwe Champs-Elysées tekende (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Maar buitenlanders mogen het dan wel nog altijd "de mooiste laan ter wereld" vinden, voor veel Parijzenaars  heeft ze haar charme voor een groot deel kwijtgespeeld. "Door kwalijke zaken waarmee elke grootstad te maken krijgt", zegt architect Philippe Chiambaretta, die de plannen voor de vernieuwde Champs-Elysées ontwierp. "Luchtverontreiniging, de grote rol die is toebedeeld aan autoverkeer, toerisme en consumisme." 

"15 minutenstad"

Door te vergroenen zou de Champs-Elysée haar aloude allure moeten terugkrijgen. Met het project is een prijskaartje van 250 miljoen euro gemoeid. Het is overigens nog niet voor meteen. Als het wordt goedgekeurd, zal de heraanleg pas voor na de Olympische Spelen van 2024 in Parijs zijn. Voordien komt nog de Place de la Concorde aan de beurt. 

Burgemeester Anne Hidalgo is hoe dan ook niet aan haar proefstuk toe. De voorbije jaren maakte ze van het vergroenen van Parijs een van de speerpunten van haar beleid. Het leverde haar eerder dit jaar een herverkiezing op. Ook de coronacrisis heeft ze intussen aangegrepen om komaf te maken met de grote rol van de auto. Parijs moet een "15 minutenstad" worden, is haar plan, waarbij de inwoners in 15 minuten alle voorzieningen moeten vinden. 

Meest gelezen