Radio 2

2 puppy's aangeworven bij politie Arro Ieper: "Jack en Bolt maken nu deel uit van ons team"

De politie van de zone Arro Ieper heeft 2 nieuwe medewerkers in dienst: Jack en Bolt. Jack en Bolt zijn 2 puppy's van 9 weken oud. Ze gaan nu al mee op pad met hun hondenbegeleiders.

Inspecteur Dieter de Groote heeft al een politiehond van 6 jaar "Tor". Omdat het proefproject met die hond zo succesvol was, komen er nu 2 extra politiehonden bij. De puppy's zullen op termijn ingezet worden als patrouille- en drugshond. Eerst krijgen ze een vooropleiding en daarna moeten ze naar de politieschool. Als ze 2 jaar oud zijn, worden ze dan fulltime als politiehond ingezet. 

"De puppy's gaan nu ook al mee op pad in het kader van socialisatie en gewenning", zegt Dieter De Groote. "Als je met een puppy op stap bent, dan heb je veel succes. Mensen voelen zich aangetrokken en willen alles over de honden weten, vooral de hondenliefhebbers. Mensen met slechte bedoelingen komen niet dichtbij, dat valt wel op."

Deel van het gezin

"De puppy's maken deel uit van het gezin van de hondenbegeleiders", zegt Dieter De Groote. "Ik heb zelf 3 kinderen die dol zijn op de hond. Ze mogen ermee knuffelen en ermee gaan wandelen, maar ze mogen ze geen bevelen geven. De hond moet sociaal zijn en een goede band hebben met de kinderen, maar de kinderen mogen niets eisen en geen commando's geven. De training en de opleiding, die geef ik."

Niet iedere politiezone heeft eigen politiehonden in dienst. In West-Vlaanderen werken vooral de kustgemeenten vaak met honden. 

Meest gelezen