Aanvullingen en correcties:  er zijn geen 20 miljoen kinderen gestorven aan mazelen

In de uitzending van "Terzake" van maandag 11 januari 2021 zei prof. Els Torreele (University College London) dat er elk jaar 20 miljoen kinderen sterven aan mazelen. Dat was een verspreking, geeft zij zelf toe aan een medewerker van de nieuwsombudsman.

Omdat in sommige landen de vaccinaties tegen mazelen zijn opgeschort, zijn er elk jaar 20 miljoen kinderen die niet meer gevaccineerd worden tegen deze ziekte. 

https://www.unicef.org/press-releases/over-20-million-children-worldwide-missed-out-measles-vaccine-annually-past-8-years

Het getal 20 miljoen slaat dus niet op overlijdens, maar op het gemiddelde aantal kinderen dat jaarlijks geen vaccin meer krijgt. Niet vaccineren tegen mazelen heeft wel degelijk riscio's. Voor alle leeftijden samen zijn er in 2020 naar schatting 207.000 mensen overleden aan mazelen.

Progress Toward Regional Measles Elimination — Worldwide, 2000–2019 | MMWR (cdc.gov)

Meest gelezen