Aanvullingen en correcties: meer dan 150 mensen opgepakt in Brussel

Zondag zijn er meer dan 150 mensen opgepakt na de betoging tegen politiegeweld in Brussel. Dat werd gezegd in “Het Journaal Laat” van 24 januari. Toch waren er maar 100 mensen bij de betoging zelf aanwezig. Hoe komt de politie dan aan meer dan 150 administratieve aanhoudingen? Intussen zegt de politie dat er zelfs 232 mensen zijn opgepakt.

De manifestatie was eigenlijk niet toegelaten, maar na overleg ter plaatse kon het toch, als iedereen zich aan de maatregelen zou houden. De betoging mocht maar 45 minuten duren en er waren 100 aanwezigen toegelaten. 

Na de betoging zijn er enkele jongeren bij het Albertinaplein en in de buurt blijven rondhangen. Daar zijn nog andere mensen bij gekomen, die niet op de betoging zelf aanwezig waren, dat zegt de Brusselse politie. Uiteindelijk werden er 232 mensen opgepakt waaronder 86 minderjarigen. Bij die 232 horen dus vooral mensen die aanvankelijk niet mee betoogd hebben. 

Er zijn geen 20 miljoen kinderen gestorven aan mazelen

In de uitzending van "Terzake" van maandag 11 januari 2021 zei prof. Els Torreele (University College London) dat er elk jaar 20 miljoen kinderen sterven aan mazelen. Dat was een verspreking, geeft zij zelf toe aan een medewerker van de nieuwsombudsman.

Omdat in sommige landen de vaccinaties tegen mazelen zijn opgeschort, zijn er elk jaar 20 miljoen kinderen die niet meer gevaccineerd worden tegen deze ziekte. 

https://www.unicef.org/press-releases/over-20-million-children-worldwide-missed-out-measles-vaccine-annually-past-8-years

Het getal 20 miljoen slaat dus niet op overlijdens, maar op het gemiddelde aantal kinderen dat jaarlijks geen vaccin meer krijgt. Niet vaccineren tegen mazelen heeft wel degelijk riscio's. Voor alle leeftijden samen zijn er in 2020 naar schatting 207.000 mensen overleden aan mazelen.

Progress Toward Regional Measles Elimination — Worldwide, 2000–2019 | MMWR (cdc.gov)

Meest gelezen