Bijenliefhebbers in Mechelen vrezen Aziatische hoornaar: "Nu moment om slapende koninginnen te vangen en te verdelgen"

De wildebijenwerkgroep van het Mechelse Rivierengebied vreest dat de Aziatische hoornaar wel eens massaal kan opduiken daar. Dat is een bijzonder agressieve wesp die bijenkasten van imkers aanvalt, maar ook wilde bijen, vlinders en andere inheemse insecten. "Die Aziatische hoornaar is een grote bedreiging voor veel fauna en flora. Daarom moeten we nu de slapende koninginnen vinden en verdelgen, voor ze aan hun nesten beginnen", zegt Chantal Deschepper van de wildebijenwerkgroep.

"De koninginnen van de Aziatische hoornaar zijn nu aan het overwinteren", legt Chantal Deschepper uit.  "Ze zijn nu dus niet zo gevaarlijk. Je moet vooral gaan kijken in vermolmd hout, in boomstronken en zo in je tuin of in natuurgebieden. Daar maken ze gaatjes in om de winter door te brengen."

Ze roept op om mee op zoek te gaan en de dieren te verdelgen voor ze aan hun nest beginnen: "Die Aziatische hoornaars maken nesten van vele honderden wespen, soms heel hoog in een boom, zodat zelfs de brandweer er niet bij kan. En ze zijn echt een groot gevaar voor wilde bijen en honingbijen en die hebben het de laatste jaren al zo moeilijk."

Diepvries

Het is wel oppassen dat je de Aziatische hoornaar niet verwart met de Europese. "Mensen denken vaak dat de grootste wespen de gevaarlijkste zijn, maar dat is niet zo. De Europese hoornaar is groter dan de Aziatische, maar niet gevaarlijk. De Aziatische is iets kleiner en vooral te herkennen aan haar gele poten. Maar wil je zeker zijn, post dan een foto op waarnemingen.be en dan krijg je snel een antwoord."

Mocht je dan zo'n Aziatische hoornaar gevonden hebben, dan kan je ze doden: "Het makkelijkst is het potje gewoon een tijd in de diepvries te steken. Die diertjes slapen al en dan slapen ze gewoon in. Elke koningin die we zo kunnen verdelgen, betekent een nest van honderden hoornaars minder."

Meest gelezen