Boksclub voor mensen met parkinson in Opwijk: "Boksen om parkinson te verslaan"

In Opwijk is er een boksclub speciaal voor mensen met parkinson. Er wordt niet echt gebokst want er is geen fysiek contact. De mensen doen de bewegingen van het boksen waardoor ze evenwicht, kracht en coördinatie kunnen trainen. Want dat zijn de dingen die achteruit gaan als je parkinson hebt. 

Nancy van der Straeten, een Brusselse vrouw die al jaren in Turkije woont, is op dit moment een hype op de Turkse televisie. Nancy is 74 jaar, ze heeft parkinson en toch gaat ze drie keer per week boksen in een boksclub in het Turkse Antalya. “Boksen om ­parkinson te verslaan", is haar motto. De Turkse journalisten zijn lovend over haar.

Maar in Opwijk vinden ze dat geen uitzonderlijk nieuws. Daar is zelfs een boksclub speciaal voor mensen met de ziekte van Parkinson, de club heet ParkiBoks. "Dat is een trend die overgewaaid is uit Amerika," vertelt Sonja Masco van ParkiBoks. "Het is niet zuiver boksen, want er is geen fysiek contact. Je doet boksgerelateerde oefeningen waarmee je je evenwicht, coördinatie en kracht kan oefenen. Dat zijn de dingen die achteruit gaan bij mensen met parkinson. Je doet dus de bewegingen van het boksen, maar we gaan niet op mekaar slaan want we zien mekaar te graag." (lacht)

Mensen zeggen soms dat ik er goed uitzie, maar ze moesten eens weten wat er allemaal gaande is

Sonja kreeg de ziekte toen ze 46 jaar oud was. "Ik heb nu bijna zes jaar parkinson," vertelt ze. "Dat is begonnen met lichte symptomen, maar op korte tijd is het dan snel bergaf gegaan. Er was een periode dat ik bijna niet meer kon stappen. Op dit moment gaat het iets beter, maar het blijft zwaar. Het boksen is uitdagend om te doen. Ook het contact met lotgenoten is fijn. Want als je parkinson hebt, zijn er momenten dat je je afsluit en liever niet buiten komt. En wij begrijpen mekaar. Parkinson is veel meer dan alleen beven, ook je kracht neemt af en je spieren worden stram. Mensen zeggen soms: "Je ziet er goed uit", maar ze moesten eens weten wat er allemaal gaande is."

Ook in deze coronaperiode gaan de trainingen door bij ParkiBoks in Opwijk. "De gemeente laat toe dat er telkens drie mensen mogen boksen samen met de trainer. En we doen dat buiten, dat is wel koud maar het is ook gezond." Meer informatie vind je op de Facebook van de club

Meest gelezen