Burgemeester Kinrooi: "Grenzen sluiten doe je niet alleen"

Europa kijkt met een bang hart naar de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus. Die variant duikt nu ook steeds vaker op buiten het Verenigd Koninkrijk, onder meer in Nederland. Er gaan nu stemmen op bij experts om de grenzen opnieuw te sluiten, hoewel de burgemeesters in sommige grensgemeentes dat niet zo’n goed idee vinden.

In de eerste lockdown waren de grenzen met Nederland gesloten. Alleen personen die konden bewijzen dat ze voor hun werk in België of Nederland moesten zijn, werden doorgelaten. Maar zover wil de burgemeester van Kinrooi Jo Brouns (CD&V) het deze keer niet laten komen. "Grenzen sluiten doe je niet alleen”, vertelt de burgemeester. “Je moet dat doen in samenspraak met Nederland om een draagvlak te creëren bij zowel de inwoners van België als de inwoners van Nederland. De verschillen in coronabeleid in beide landen zijn vandaag nog veel te groot." 

Verplaatsingen over de grens heb je sowieso

Jo Brouns, burgemeester van Kinrooi

Los van de praktische bezwaren die het sluiten van de grens met zich zou meebrengen zoals politiecontroles, zou ook een grote groep mensen hier de dupe van worden zoals arbeiders en studenten. "Die verplaatsingen ga je sowieso hebben", benadrukt Jo Brouns.  

De burgemeester van Kinrooi wil meer controles aan beide kanten van de grens, om de Britse variant tegen te houden. Een uniform coronabeleid is dus noodzakelijk volgens Brouns.

Meest gelezen