Duitse deelstaat Beieren verplicht professionele FFP2-maskers op openbaar vervoer en in winkels

De Duitse deelstaat Beieren verplicht vanaf maandag de zogeheten FFP2-maskers op het openbaar vervoer en in winkels om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. FFP2-maskers worden gebruikt door medisch personeel. Ze bieden een betere bescherming, maar zijn wel een stuk duurder.

Met een gewoon mondmasker bescherm je vooral je medemens. Een FFP2-masker, een medisch masker dat er een beetje uitziet als een koffiefilter of een vogelbek, beschermt ook de drager zelf. 

"Ze zijn heel oncomfortabel, maar ze beschermen je maximaal. Ze houden meer dan 94 procent van de aerosolen tegen. Met een gewoon masker kom je moeilijk aan zo'n goede bescherming", zegt Koen Vanden Driessche, infectioloog aan het UZ Antwerpen en lid van de Risk Assessment Group, in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

In de Duitse deelstaat Beieren maakt minister-president Markus Söder van Beieren het dragen van zo'n FFP2-masker verplicht op het openbaar vervoer en in winkels, om de veiligheid daar te verhogen en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Ook in Duitsland zijn de coronacijfers de laatste weken sterk gestegen, al gaan ze in Beieren nu lichtjes in dalende lijn. Maar er heerst bezorgdheid over de Britse, veel besmettelijkere variant van het coronavirus.

"Het is niet duidelijk in hoeverre die zich al in Duitsland heeft verspreid, maar ze zijn er wel echt bang voor", zegt correspondente in Duitsland Judit van den Hulsbeek. Bondskanselier Angela Merkel heeft er vandaag ook nog voor gewaarschuwd. Volgens het blad Bild gaat ze ervan uit dat de strenge coronamaatregelen nog zeker acht tot tien weken nodig zullen zijn.

In Beieren zijn ze nu dus zelfs aangescherpt. Op plaatsen waar het moeilijk is om de afstand te bewaren - het openbaar vervoer en winkels- wordt het FFP2-masker dus verplicht. Maar ze zijn wel een stuk duurder dan dan stoffen maskers of chirurgische wegwerpmaskers. "Zeker 4 euro per stuk als je ze bij de apotheek koopt", zegt Judith van den Hulsbeek. "Er wordt nu wel bekeken of er een potje komt om het te subsidiëren voor mensen die het niet kunnen betalen."

De beschikbaarheid van de maskers is meer dan voldoende gegarandeerd, zegt de Beierse minister-president. "In Duitsland was enkele weken geleden sowieso al beslist dat 65-plussers recht hebben op enkele vergoede FFP2-maskers per maand, maar dat is wel redelijk chaotisch verlopen", zegt Van den Holsbeek. 

Of het Beierse voorbeeld ook elders in Duitsland wordt gevolgd, is nog niet duidelijk. "Söder is een man van de harde en snelle aanpak in de coronacrisis, dus dat het eerst in Duitsland wordt ingevoerd, is logisch."

En hoe zit het bij ons?

En hoe zit het bij ons? Heeft het zin om ook hier FFP2-maskers verplicht te maken op drukke plaatsen zoals het openbaar vervoer en winkels?  Verplichten zou infectioloog Koen Vanden Driessche niet meteen doen, temeer omdat ze niet heel comfortabel zijn, en bovendien duur en niet-herbruikbaar. 

"Een gewoon, zelfgemaakt masker kan ook goed zijn: als je een goede filter gebruikt, zoals een viscose dweil, met een laagje van goed ademend katoen voor en achter, dan heb je een goed, herbruikbaar masker", zegt hij. "Dan zou ik eerder dat aanbevelen."

Vanden Driessche brengt ook in herinnering dat FFP2-maskers in ons land op dit moment zelfs nog niet officieel worden aanbevolen voor medisch personeel dat de kamer van een coronapatiënt binnengaat, al dragen ze die in de praktijk gewoonlijk wel. "Om maar te kaderen dat de Beierse beslissing vrij verregaand is."

Niet alleen wat je draagt is belangrijk, maar ook waar en wanneer. Op dat vlak loopt België een beetje achter

Niet alleen wát je draagt is belangrijk, maar zeker ook waar en wanneer, beklemtoont Vanden Driessche. "En wat dat betreft loopt België een beetje achter.  "Op het werk worden mondmaskers nog steeds enkel aanbevolen wanneer je geen anderhalve meter afstand kunt houden. Maar de meeste mensen besmetten maar in 10 procent van de gevallen iemand anders, terwijl anderen in één keer soms wel 100 mensen besmetten. 

Om die superverspreiding tegen te gaan, moet je ook denken aan de aerosolen die zich verder dan anderhalve meter verspreiden. Daarom ook dat de Wereldgezondheidsorganisatie sinds 1 december adviseert om ook een mondmasker te dragen in binnenruimtes die niet goed geventileerd zijn. Dat is in België nog niet het geval, en daar hebben we nog wel wat winst te boeken." 

De WHO adviseert ook -als daar een noodzaak en draagvlak voor is- om mondmaskers ook aan te bevelen bij jongere kinderen. Over een eventuele uitbreiding van de mondmaskerplicht naar 10-jarigen zat de Risk Assessment Group vandaag samen. Koen Vanden Driessche maakt deel uit van die groep, maar mag niets kwijt over wat daar is gezegd tot de bevindingen gepubliceerd zijn. 

Hoe dan ook vindt hij dat we moeten evolueren naar een rationeel gebruik van mondmaskers. "Ze gebruiken wanneer het er echt toe doet, wanneer er veel aerosolen worden geproduceerd, dus met name wanneer er gepraat wordt. Bij praten worden er 10 tot honderden keren meer aerosolen geproduceerd dan bij gewoon ademen."

Meest gelezen