James Arthur Photography

Arno opent nieuwe cultuurzender Podium 19 met gratis concert, sector "nog nooit zo intens samengewerkt"

Volgende week donderdag start het gloednieuwe televisiekanaal Podium 19 met een (vooraf opgenomen) optreden van Arno. Van donderdag tot zondag zijn er elke avond twee premières te zien, van recente concerten en voorstellingen. De zender is een gezamenlijk initiatief van de Vlaamse Kunstinstellingen (met steun van Vlaanderen, Proximus, Orange, Telenet en de VRT) en blijft bestaan tot de zalen weer opengaan. 

Vergeet COVID-19, vanaf volgende week spreken we over Podium 19, een gezamenlijk initiatief van de Vlaamse Kunstinstellingen om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van concerten en voorstellingen. Van donderdag tot zaterdag zullen er op die nieuwe televisiezender elke avond twee premières te zien zijn, en zanger Arno mag op 21 januari de aftrap geven.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

We hebben stoute dromen, maar deze is stouter dan de stoutste die ik ooit gehad heb

Gunther Broucke, intendant Brussels Philharmonic

"Het samen juichen met 2.000 mensen kan je niet vervangen door een televisiekanaal, maar we hopen op die manier wel de kwaliteit te kunnen tonen wat Vlaanderen in huis heeft aan kunstenproducties", verklaart Gunther Broucke, de intendant van Brussels Philharmonic, het initiatief. "We hebben stoute dromen, maar deze is stouter dan de stoutste die ik ooit gehad heb."

Bekijk hieronder de uitleg van Gunther Broucke die het idee mee lanceerde, en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Noem het geen échte zender, maar een platform waar producties van diverse Vlaamse makers getoond zullen worden, zolang de coronacrisis de zalen gesloten houdt, zegt Gunther Broucke: "In principe is het zo dat als de zalen terug openen, Podium 19 in alle stilte van het scherm zal verdwijnen. We mikken daarvoor op 30 april, maar we blijven volhouden zo lang het moet."

Als de zalen terug openen zal Podium 19 in alle stilte van het scherm verdwijnen

De sector heeft nog nooit zo intens samengewerkt, stellen de initiatiefnemers. Zo'n verregaande samenwerking tussen cultuurhuizen, de openbare omroep en telecomoperatoren is in elk geval opmerkelijk te noemen. En het kost ook behoorlijk veel geld, zonder dat daar inkomsten tegenover staan. 

Een gemiddelde productie met symfonisch orkest kost makkelijk 50.000 euro, vertrouwt Broucke ons toe: "Het is een zeer grote investering voor alle kunstenhuizen en alle artiesten die betrokken zijn, maar de erosie die het niet kunnen spelen voor een publiek meebrengt - zowel voor de huizen als voor de artiesten - is veel groter. De mentale en artistieke gezondheid van onze mensen is een veel kostbaarder goed dan de paar honderdduizend euro die we aan Podium 19 kwijtraken."

De kunstenhuizen hopen dat het kanaal van donderdag- tot zondagavond een vaste afspraak kan worden met cultuurliefhebbers. Zo wordt op donderdag vanaf 21 uur ruimte gemaakt voor pop- en rockmuziek, vrijdagavond is het de beurt aan klassieke muziek. Zaterdagavond wordt voorbehouden aan de podiumkunsten. Zondag begint het al om 17 uur en staan afwisselend kinderproducties, jazz, wereldmuziek en literatuur op het programma. De volledige programmatie kunt u via deze link bekijken. Wie geen tv-abonnement heeft kan alles herbekijken op VRTNU.be.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen